Stii ce ai in farfurie sau in pahar? Ce nu-ti spun chelnerii
Cat minte si pana in ce punct poate sa dezvaluie adevarul un chelner? De exemplu, ar putea sa-ti spuna ce sa nu comanzi sau ar putea sa-ti arate "culisele" restaurantului, ca sa vezi cum se prepara bucatele. Sau ar putea sa-ti spuna ce crede cu adevarat despre bacsisul pe care i l-ai lasat. Dar rareori ti s-a intamplat asta, nu-i asa?
Sunt putine lucrurile pe care le smulgi dintre buzele zambitoare ale unui chelner sau pe care le citesti dincolo de sprancenele lui incruntate.
Si totusi, in spatele carnetelului, al sortului si al amabilitatii atent exersate se ascunde o alta lume. Te invit sa descoperim cateva "secrete" pe care nu le vei gasi in meniul niciunui restaurant.
1. Majoritatea chelnerilor si barmanilor castiga pe cartea de munca undeva intre salariul minim pe economie si 1.200 de lei pe luna. Restul remuneratiei le vine din bacsisuri si din... micile "afaceri" de dupa usile bucatariei ori de dupa bar. Sa nu te mire, asadar, daca Mojito are mai mult gust de limonada decat de rom sau daca friptura de 400 de grame nu-ti ajunge nici pe o masea. Apoi, ai grija sa nu se strecoare "din greseala" un suc in plus la nota.
2. Tu cand esti la serviciu si ai obosit sau nu mai ai chef de munca refuzi sa mai faci ceva? Lucian, barman intr-un club din Bucuresti, ne marturiseste "ca se mai practica": "Daca vrei un Grapefruit Julep la trei dimineata, s-ar putea sa primesti raspunsul: "Nu mai facem". Nu e greu, pur si simplu nu mai avem chef sa pisam gheata" (rade).
3. Exista meniuri atent alcatuite cu preturi astronomice exact la inceput. De pilda, un muschiulet de porc costa 30 de lei? Cand ajungi la un cotlet de 20 de lei, ai impresia ca ai intrat cumva in zona reducerilor. Chiar si asa, pretul este tot mare, dar crezi ca ai facut o alegere buna.
4. Daca simti ca iti scrasneste ceva intre dinti, "sigur" nu au scapat mancarea pe jos. In plus, bucataria lor este intotdeauna cea mai curata si nici picior de gaza nu a indraznit sa calce in ea vreodata. Se stiu ele restaurantele ce au "crescatorii" proprii de gandaci, care le tin de urat clientilor la masa.
5. Daca dai inapoi mancarea si cu o atitudine vadit indignata, asteapta-te sa vina cel putin "asezonata" cu priviri urate.
6. Mancarea preparata "ca la mama acasa" este de cele mai multe ori doar un mit. Deserturile sau dressing-urile sunt adesea cumparate de la supermarket, "dichisite" un pic si servite drept mare delicatesa. Cartofii "taranesti" sunt de fapt cartofi congelati si tot asa...
7. Am intalnit si tipul de chelner aproape ireal de amabil. Am comandat un meniu care continea o salata de varza, pe care am schimbat-o, insa, cu o salata de rosii. Chelnerul a tinut sa precizeze si nu o data, ci chiar de doua ori ca a "furat" respectiva salata de la bucatarie. Asa ca a primit un bacsis ceva mai mare, care era si scopul amabilitatii.
8. Ca tot suntem la capitolul salate: de obicei, acestea sunt facute de cateva zile, apoi servite de "proaspete". Si daca tu crezi ca asta se practica doar in restaurantele "proaste”, afla ca te inseli.
9. Chelnerii sunt si ei oameni, deci le este si lor foame. Cand e gata o tava de lasagna, de pilda, isi mai baga furculita in ea, pe ascuns.
10. Ce bei nu este neaparat ce ai comandat. Sucurile naturale sunt, nu de putine ori, sucuri pe care le gasesti si tu la magazin, dar au in plus cateva bucatele de fruct in ele. Si nici bauturile nu scapa. Gabriel, care a fost chelner la restaurantul unui hotel de cinci stele, spune: "Colegii mei furau mereu bauturi scumpe si le inlocuiau cu unele mai ieftine. Folosite in cocktail-uri, clientii nici nu remarcau diferenta”.
11. Cand mergi sa mananci pizza in oras, sigur ca ultima ta grija este sa nu cumva sa te ingrasi. Dar parca nici nu ai vrea ca blatul sa contina si zahar. Ei bine, este posibil sa contina, pentru ca blatul sa fie mai gustos si pizza sa aiba mai multa savoare.
12. In cazul in care esti vegetarian si intrebi daca toate amestecurile sunt exclusiv din vegetale, chelnerii iti vor spune ca da. Sa nu te mire, totusi, daca te trezesti cu o bucatica de carne in Margherita.
13. Ofertele speciale, altfel spus "meniurile zilei", sunt adesea bucatele vechi pe care restaurantele se grabesc sa le vanda inainte sa se strice.
14. Crezi ca toate lamaile sunt spalate inainte sa fie aruncate in limonada sau in cocktail?! Mai gandeste-te.
15. La final, mai degraba un sfat. Bacsisurile se impart de multe ori intre chelner, picol, bucatar si asa mai departe. Daca te-a suparat chelnerul, nu te razbuna si pe ceilalti nelasandu-le absolut nimic.