Fara
anvelope speciale, orice autoturism este invins de iarna. Politistii spun ca in aceasta perioada se produc multe
accidente grave, din cauza celor care se cred piloti de teste pe zapada.
Pe timp de iarna o masina, indiferent cat este de scumpa sau performanta, se comporta diferit atunci cand ruleaza pe un drum umed, acoperit cu zapada sau, si mai rau, cu gheata si polei. Cel mai important in astfel de conditii este sa circulam cu viteza redusa.
Daca drumul este acoperit cu zapada, gheata sau polei este indicat sa pastram o distanta mult mai mare fata de masina din fata. Doar asa am putea sa redresam masina fara sa ajungem pe contrasens, daca s-ar produce un derapaj.
La o viteza de 50 de kilometri la ora, pe un drum umed, la franare, masina se opreste in aproximativ 16 metri, adica la o distanta dubla decat daca soseaua ar fi fost uscata.
Daca asfaltul este acoperit de zapada si soferul franeaza, autoturismul se opreste in 32 de metri. La o viteza de 50 de kilometri la ora, pe un drum cu gheata sau polei, la o franare normala si nu de motor, masina s-ar opri in mai mult de 60 de metri. Asta inseamna ca soferul nu ar mai putea evita un eventual pieton care ar aparea pe o trecere.
In schimb, daca masina are cauciucuri de iarna, distanta de franare se reduce cu aproximativ 10 metri pe un drum acoperit cu zapada.
Pentru siguranta, politistii ii sfatuiesc pe soferi sa foloseasca frana de motor in locul celei normale, cand asfaltul nu este uscat. Adica sa treaca dintr-o treapta de viteza superioara intr-una inferioara ca sa incetineasca si in niciun caz sa franeze brusc.
Cum si de unde se face echiparea?
De ce sunt atat de importante anvelopele de iarna? Pentru ca pur si simplu cele de vara nu fac fata in sezonul rece. Diferentele nu sunt doar cele legate de aderenta, ci mai ales de consistenta materialului.
Cauciucul din anvelopele de vara, spre exemplu, se contracta puternic la frig, pe cand cel special pentru sezonul rece ramane suficient de moale pentru a nu derapa mai ales pe carosabilul rece.
Am cautat sa vedem cateva oferte pentru cauciucurile de iarna, in functie de dimensiunile des folosite:
1. Pentru dimensiunea 155/65 R13, recomandata pentru Matiz, preturile pornesc de la 194 de lei/bucata in cazul marcii Barum si pot ajunge la 305 lei/ bucata in cazul unei anvelope Continental.
2. Pentru dimensiunea 185/65 R15, recomandata pentru Dacia Logan, preturile pornesc de la 214 lei/bucata pentru marca Achilles si pot ajunge la 478 lei/bucata in cazul unei anvelope Michelin.
3. Pentru dimensiunea 195/65 R15, care merge la VW Golf/Passat, Mazda 3, Renault Megane, Skoda Octavia, Seat Leon, Opel Astra sau Citroen C4 , preturile pornesc de la 243 lei/bucata pentru marca Goodride si pot ajunge la 624 lei/bucata in cazul unei anvelope Continental.
4. Pentru dimensiunea 215/65 R16, recomandata pentru Dacia Duster, preturile pornesc de la 312 lei/bucata pentru marca Sunny si pot ajunge la 699 lei/ bucata in cazul unei anvelope Continental.
5. Pentru dimensiunea 205/55 R16, care merg la VW Golf/Passat, Mazda3, Renault Megane, Skoda Octavia, Seat Leon, Ford Focus, Citroen C4, Opel Astra sau BMW Seria 3, preturile pornesc de la 323 lei/ bucata, pentru marca Sunny si pot ajunge la 970 lei in cazul unei anvelope Michelin.
6. Pentru dimensiunea 245/45 R18, recomandata pentru BMW Seria 5, preturile pornesc de la 586 lei/ bucata pentru marca Nankang si pot ajunge la 1.627 lei/bucata in cazul unei anvelope Dunlop.
Cele mai bune oferte le gasiti pe site-urile de profil. La o simpla cautare pe google “ cauciucuri de iarna” va apar o multime de oferte pe care le puteti compara. Dimensiunile cauciucurilor de la masina sunt trecute in talon.