Romanii care stau la bloc vor afla ca anul acesta li s-a marit locuinta. In premiera, cresterea impozitelor va fi mai mare la apartamente decat la case
Noul an aduce schimbarea impozitelor pe locuinte. In cele mai multe orase, inclusiv in Capitala, acestea vor creste. Si asta pentru ca noul Cod Fiscal, intrat in vigoare de la 1 ianuarie, mareste valoarea impozabila, dar modifica si modul de calcul al suprafetei pentru apartamentele de bloc. Asa ca, in premiera, cresterea de impozit va fi mai mare la apartamente decat la case.
Romanii care stau la bloc vor afla ca anul acesta li s-a marit locuinta. Chiar daca apartamentul este acelasi, suprafata luata in calcul pentru impozit creste brusc.
Adrian Benta, consultant fiscal: "Suprafata utila rezultata din acte se actualizeaza cu un coeficient de majorare de 1,4 - 40% fata de 2015 cand era 1,2 - 20%".
Acest coeficient stabileste practic un impozit pentru baza peretilor la bloc, care nu se pot masura exact la etajele superioare. Cu alte cuvinte, pana acum peretii erau considerati statistic mai subtiri. Acum, insa, la un apartament de 60 mp utili, suprafata impozabila creste de la 72 de metri patrati anul trecut la 84 de metri patrati anul acesta.
Rezultatul? In majoritatea oraselor cresterea impozitelor va fi mai mare pentru cei care locuiesc la bloc decat pentru cei care stau la casa. In Bucuresti, de exemplu, impozitul pentru apartamente se majoreaza cu 25%, in timp ce impozitul pentru case creste doar cu 7 procente.
Codul Fiscal stabileste cresterea valorii de impozitare la 1000 de lei pe metrul patrat, dar da posibilitatea primariilor sa aleaga cota de impozit intre 0,08 si 0,2%.
La Tecuci primaria a marit cota la nivelul maxim admis, asa ca locuitorii vor plati cu 150% mai mult. La Arad si Campina impozitul creste cu 50%.
Cele mai mari trei orase ale Romaniei sunt printre cele care au pastrat impozitul la 0,1%, dar proprietarii apartamentelor de bloc vor plati cu 25% mai mult.
Cinci mari primarii au redus cota de impozit la 0,09%, ceea ce inseamna ca impozitul pe apartamente va creste cu doar 12,5%.
Cei mai castigati sunt locuitorii a 13 orase in care primariile au decis sa aplice cota minima de 0,0% si unde impozitului ramane practic acelasi.
La spatiile comerciale detinute de persoane fizice impozitul poate creste si de 25 de ori.
Adrian Benta, consutant fiscal: "La Bucuresti este unul dintre cele mai mici impozite, de 0,2%, in Timisoara este un procent de 0,6, de 3 ori mai mare decat in Bucuresti sau la Cluj este procentul de 1%, uite de 5 ori mai mare decat in Bucuresti."