Initial doar angajatii din Sanatate si din Educatie ar fi trebuit sa beneficieze de salarii mai mari in acest an, dupa ce Guvernul a aprobat doua ordonante de urgenta care ar fi trebuit sa reglementeze aceste majorari: de 25% pentru personalul medical de la 1 octombrie si de 15% pentru angajatii din invatamant de la 1 decembrie.

Ordonanta in ceea ce priveste majorarea salariilor din Sanatate a ajuns in Parlament, iar intr-una dintre comisii, un deputat PSD a mai adaugat un amendament care a fost pana la urma acceptat si votat de catre comisie.

Potrivit acestui amendament, pe langa cei din Educatie si din Sanatate, urmeaza sa primeasca majorari salariale de 10% si toti ceilalti bugetari, adica sute de mii de angajati de la stat.

Miercuri, aceasta ordonanta, cu tot cu amendamentul din comisie, a ajuns in plenul Camerei Deputatilor. PNL a cerut de doua ori retrimiterea ei in comisie, practic o amanare de o saptamana, intrucat sustin ca este nevoie de o analiza aprofundata si de stabilirea unui impact financiar –pentru a vedea astfel daca exista sau nu bani la buget care sa permita aceasta marire de 10%. Solicitarea PNL-ului a fost insa respinsa in plen, iar ordonanta a fost aprobata. In plen, votul a fost aproape unanim pentru - un singur deputat a votat impotriva si s-au inregistrat 7 abtineri.

Ordonanta va ajunge mai departe la presedintele Klaus Iohannis, care va decide daca o va intoarce sau nu in Parlament. Daca va fi respinsa, teoretic ramane in vigoare prevederea privind majorarea salariilor din Sanatate cu 25%, insa ramane de vazut ce se va intampla cu majorarea de 10% pentru toti bugetarii.

Potrivit celor de la PNL, Ministerul de Finante nu ar fi de acord si cu aceasta majorare suplimentara, pentru ca nu are banii necesari pentru a o acoperi.

Cum explica liberalii votul

Am ajuns la concluzia ca votul pentru acest proiect este esential”, a declarat Alina Gorghiu, co-presedinte al PNL, explicand votul din Parlament. „Asteptam un studiu de impact ulterior, care sa arate in ce masura este realizabila aceasta aplicare si in ce masura va putea fi efectiv aplicata. Acest lucru va putea fi realizat de noul Guvern, care va fi investit probabil saptamana viitoare".

Cristina Pocora, deputat PNL: "PNL sustine majorarea salariilor tuturor bugetarilor, cu amendamentul ca, in acest moment, nu exista un studiu de impact fundamentat privind implementarea acestei masuri, iar Ministerul de Finante a aratat ca o astfel de masura nu este sustenabila si ar crea un deficit bugetar de 5 miliarde de lei pentru anul 2016.

PNL doreste ca o astfel de masura sa fie si aplicabila pentru a nu ii pacali inutil pe oameni, din ratiuni strict electorale si populiste."