90.000 de romani cheltuiesc pe litoral peste 1,5 mil. euro/zi pentru mancare
Cei peste 90.000 de turisti prezenti in statiunile de pe litoral cheltuiesc zilnic pe mancare mai mult de 1,5 milioane de euro, in conditiile in care fiecare persoana aloca in medie 75 lei pe zi pentru alimente, care sunt cu 20-40% mai scumpe in magazinele din statiuni fata de cele din restul tarii.
"In fiecare zi din saptamana, cu exceptia weekend-urilor, cand hotelurile sunt si mai pline, pe litoralul romanesc sunt aproximativ 90.000 turisti. Din studiile noastre, fiecare turist aloca in medie, pe mancare, aproximativ 75 de lei pe zi, ceea ce inseamna o suma totala de 6,7 milioane de lei, adica peste 1,5 milioane de euro pe zi. Suma de 75 de lei include atat mancarea de la terase si restaurante, cat si alimentele cumparate din magazine", a declarat pentru Mediafax Dragos Raducan, vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc.
Sumele cheltuite pe mancare difera in functie de bugetul turistilor, dar si in functie de statiune.
In sud, unde turistii nu dispun de foarte multi bani, preturile sunt mai mici, iar acestia pot manca si cu 50 de lei pe zi.
"In statiunile din sud, micul dejun costa 10 lei pe zi (iaurt, gogosi, placinte), pranzul poate fi cumparat cu 15 lei - meniu fix la terase pe plaja, care cuprinde doua feluri principale si paine, iar cina costa 25 de lei la restaurante si terase (friptura, salata, o bere sau vin la carafa", potrivit FPTR.
La restaurantele de tip autoservire, o ciorba costa 6-9 lei, un fel principal gatit, 7-12 lei, iar friptura sau pestele au preturi pornind de la 8 lei suta de grame. In concluzie, un turist poate manca la autoservire cu 25 lei.
Pe litoral sunt la mare cautare si hamsiile si preparatele din peste ieftin.
Din cauza scaderii puterii de cumparare, multi romani care merg in vacanta la mare au renuntat la desert. Tot din cauza situatiei financiare precare, multi cauta berea la dozator.
"In Mamaia, unde turistii sunt mai cu dare de mana, pretul unei singure mese poate depasi 100 de lei, in functie de categoria restaurantului, iar o sticla de vin costa, in medie, 40 de lei. Aici, pe plaja, se pot servi bauturi fine, sampanie sau cocktailuri elaborate, care au preturi pe masura. Restaurantele din Mamaia sunt pe toate gusturile: italian, chinezesc, libanez, pescaresc etc., iar ca noutate, in acest an a aparut si un restaurant cu produse bio", a continuat Dragos Raducan.
El a adaugat ca, la nivelul intregului litoral, magazinele alimentare din statiuni practica preturi mai mari cu 20-40% fata de cele din alte zone ale tarii.
"Cei mai castigati sunt turistii care au ales all inclusive sau au masa inclusa in pachetul de servicii", a mai spus oficialul FPTR.
In weekend, cand pe litoral sunt peste 120.000 de turisti, cheltuielile zilnice cu mancarea depasesc 2 milioane de euro.