Romanii cheltuie 7% din bani pe bautura si tigari si investesc 1%. Economiile muncitorilor in strainatate, 30 miliarde euro
Romanii din tara aloca mai putin de 1% din cheltuielile gospodariei pentru investitii, dar cheltuie 7% pe bautura si tigari, sustine Adrian Vasilescu, consultant strategie in cadrul BNR. In acelasi timp, potentialul de economisire si investitii al celor care lucreaza in strainatate este de aproximativ 30 de miliarde de euro, arata o cercetare sociologica.
"Din statistica reiese faptul ca o gospodarie din Romania aloca aproximativ 1% din cheltuieli investitiilor, in care intra case, terenuri, actiuni la bursa si asa mai departe. Curios este ca mai incolo, 5% reprezinta cheltuieli pentru imbracaminte si incaltaminte, iar de 7%, romanii fumeaza si beau", a declarat Adrian Vasilescu.
In ceea ce priveste banii pe care ii castiga romanii care muncesc in strainatate si care nu sunt trimisi in tara, "am analizat remitentele, dar si economiile si investitiile acestor romani. In cazul remitentelor, este vorba de 7 miliarde de euro, bani care se indreapta catre Romania anual. In ceea ce priveste economiile si investitiile, noi credem ca este vorba de o suma foarte mare, un capital care ar putea fi foarte bine atras catre tara noastra, respectiv 28 de miliarde de euro", a explicat Cristina Dobre, presedintele fundatiei FLAME.
Ea a precizat ca s-a pornit de la estimarea ca cinci milioane de romani traiesc in strainatate, dintre care 3,5 milioane trimit anual bani in tara.
"Conform Eurostat, un roman in Italia castiga net, anual, 19.000 de euro. Am analizat si am ajuns la concluzia ca 9.000 de euro reprezinta cheltuielile curente, prin urmare i-a ramas suma de 10.000 de euro. Din studiul nostru reiese ca un transfer mediu anual este de 2.000 de euro. Deci i-au mai ramas 8.000 de euro care, inmultiti cu 3,5 milioane de trimitatori, ne da un potential total de economii si investitii urias, de 28 de miliarde de euro, suma care nu este canalizata catre Romania. Pe de alta parte, rudele celor care lucreaza in strainatate primesc, anual, 2.000 de euro si nu aloca toata suma cheltuielilor, un procent se economiseste. Prin urmare se mai strange un potential de economisire de 2 miliarde de euro. In total, ajungem la suma fabuloasa de 30 de miliarde de euro. Trebuie sa gasim strategii pentru a atrage acest potential in Romania", a mai spus Cristina Dobre.
Din studiu mai reiese faptul ca 64% dintre cei intervievati economisesc, insa doar 18% in conturile din Romania, iar restul de 46% in afara tarii. In plus, 62% dintre participantii la aceasta cercetare spun ca economisesc pentru afaceri.