Am ajuns sa pierdem trei hectare de padure in fiecare ora, potrivit organizatiilor care lupta pentru protectia mediului. Statistic, 100 de arbori cad prada drujbelor la fiecare 10 minute. Intr-un raport al corpului de control guvernamental se arata ca in 2010, intr-un loc din Romania au fost taiati in doar cateva zile sute de arbori.

Motivul? Curatarea padurii de produsele accidentale, adica doborate de vant. Raportul spune clar:  cei doborati nu se pot incadra la produse accidentale.

Peisajul nu mai are nevoie de niciun comentariu, insa cu toate acestea, statisticile oficiale pe care Romania le prezinta lumii intregi arata ca an de an suprafata padurilor creste. Potrivit unei anchete Gandul.info, in primii 12 ani de la Revolutie, hotii de lemn au castigat cel putin 5 miliarde de euro. Numai anul trecut furtul de busteni din padurile Romaniei a atins valoarea de 5,7 milioane de euro. 

"Dupa anii de haiducie de la Revolutie situatia s-a mai calmat, insa tot defrisam cantitati incredibile an de an. Suprafata padurilor creste pentru ca legea a fost modificata in asa fel incat sa numeasca paduri si cele care nu sunt paduri" spune Alina Matici, editor Gandul.info.

Autoritatile au modificat Codul Silvic in asa fel incat padure inseamna si aceste cioturi, dar si arbustii de pe pajisti, pomii de pe marginea drumului, copacii care alta data erau in afara fondului forestier. De asemenea, sunt luate in calcul si stancile, albiile sau luminisurile, scriu jurnalistii. Ministrul Padurilor a constatat zilele trecute ca ceea ce vedea de la birou nu avea nicio legatura cu realitatea:

"Cine a facut asta? Padurarul care a permis asa ceva va sta 6 luni de-o parte si va avea dosar penal dupa ce modificam legile, pentru ca pe astea de acum cel mult putem sa-i taiem 30% din salariu", a spus ministrul padurilor si apelor, Lucia Varga.

De cinci ani autoritatile lucreaza la un inventar al padurilor, ca sa stim cu adevarat cat a mai ramas din plamanul verde al tarii. Trebuia sa fie gata din 2011, dar nimeni nu se grabeste sa radiografieze cancerul din padurile romanesti. Intre timp defrisarile continua intr-un ritm alarmant.