Noaptea trecuta, temperaturile au scazut in unele regiuni sub -20 de grade si gerul nu o sa se potoleasca cine stie cat nici peste zi.

O femeie de 30 de ani si alte doua persoane au zacut intinse pe gheata cu orele la Galati. La o temperatura de -10 grade Celsius. Nimeni nu stie cat au stat exact acolo, intrucat medicii de la ambulanta i-au observat pe strada intamplator.

Printre cei mai vigilenti medici sunt cei de la Timisoara, care au avut si ei un deces din cauza frigului in aceasta saptatama. In fiecare seara, echipele de la ambulanta aduna de pe strazi aproximativ 15 oameni pe care ii adapostesc apoi intr-o camera special amenajata.

In Carpatii de Curbura, termometrele au aratat duminica noapte in multe locuri -20 si chiar -23 de grade, brasovenii au tremurat si ei la -20, brailenii la -19, si nici la Sibiu sau Alba Iulia - unde au fost -17 grade - n-a fost mai bine. Si pana la mijlocul saptamanii n-o sa ne dezmortim, spun, din pacate, meteorologii.

La Cluj-Napoca, in timpul noptii s-au inregistrat si - 17 grade, iar pentru astazi maxima anuntata nu depaseste -6 grade. Avem nevoie de sfaturi, pentru ca urmeaza nopti si zile cu ger. Si in urmatoarele doua nopti, la Joseni, Miercurea Ciuc si Toplita, temperatura va scadea pana la -22 de grade Celsius.

Cum ne protejam

Medicii ne recomanda sa purtam haine care izoleaza bine de frig si sa ne imbracam dupa sistemul "foilor de ceapa", cu cat mai multe straturi de haine.

Apoi sa ne protejam bine extremitatile - mainile, capul, picioarele - pentru ca acelea sunt zonele pe unde corpul pierde caldura.

In plus, medicii spun ca trebuie sa bem multe lichide. Frigul, ca si caldura, ne deshidrateaza.

Prognoza meteo pentru urmatoarele zile

Marti, gerul persista dimineata si noaptea, indeosebi in centrul tarii. Singurul fenomen notabil va fi ceata, care pune stapanire pe zonele joase.

Miercuri se incalzeste usor, mai ales la deal si la munte. Nu sunt schimbari in aspectul vremii: soare cu nori si putina ceata la campie.

Pentru joi se anunta cer variabil, negura dimineata in zonele joase si valori termice apropiate de normalele perioadei.