Refuzati in clinicile din strainatate, pentru ca statul nu si-a platit datoriile. Romania datoreaza 100 milioane de euro spitatelor din Europa
"Va tratam in spitalele noastre, dar numai dupa ce vedem suma in cont". De acest raspuns s-au lovit tot multi bolnavi, ajunsi cu formulare europene in clinicile din strainatate. Managerii acestora s-au saturat sa tot primeasca din partea statului roman in loc de bani, promisiuni. Romania are, in prezent, restante de plata de 100 milioane de euro. Oficialii promit ca ne vor scapa de rusine anul acesta.
Printre bolnavii urmariti de faima de rau-platnic pe care si-a atras-o Romania se afla si unul dintre soferii autocarului care s-a prabusit in prapastie in Muntenegru, vara trecuta. Barbatul, aflat deja de opt luni in spital, ar trebui ingrijit intr-o clinica pentru recuperarea celor cu sechele neurologice. Familia a obtinut formularul 112 ca sa il duca la Viena sau Atena. Doar ca, spun acum cu disperare ai lui, cazul a fost refuzat pe motiv ca statul roman are restante.
Si nu sunt este singurul care se simte abandonat si nedreptatit. Un parinte, aflat chiar acum cu fiul lui de un an la o clinica din Germania, sustine ca a avut de patimit de doua ori: prima data, cand a ajuns pe cont propriu si a fost nevoit sa plateasca in avans 5.000 de euro. A doua oara, cand a aflat ca cel mic trebuie supus unui transplant de ficat.
Explicabil daca ne gandim ca datoria externa a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate depaseste 100 milioane de euro catre spitalele din strainatate. Banii ar trebui virati cat mai repede, pentru ca strainii au finantat in locul nostru proceduri de urgenta, dar mai ales tratamentele si operatiile care nu puteau fi facute in Romania.
Autoritatile promit acum, in ceasul al 12-lea, ca vor debloca aceasta criza. "N-ar trebui sa mai existe astfel de refuzuri. Presedintele CNAS a efectuat vizite in Austria si Germania si a asigurat autoritatile din sistemul de sanatate ca ne vom achita datoriile. De altfel, bugetul alocat pentru acest an permite plata in totalitate a datoriile catre furnizorii externi."
In prezent, am reusit sa viram doar 33 de milioane de euro din restanta de anul trecut. Cei mai multi bani au ajuns in Franta, peste 10 milioane de euro. 9 milioane de euro au incasat nemtii si aproape 6 milioane si jumatate austriecii.