Ziua a inceput extrem de tensionat pentru colegii de coalitie. Maghiarii au spus un NU categoric ofertei PDL. Au invocat existenta la Parlament a unui proiect de lege care prevede impartirea tarii in 16 regiuni. In plus, liderii UDMR i-au avertizat pe democrat liberali ca, daca vor incerca sa-si angajeze raspunderea pe reorganizare fara acceptul lor, vor pleca din Guvern.

"Daca noi nu sustinem asumarea, asta inseamna ca in Parlament nu putem sustine legea. Daca noi nu sustinem, inseamna ca nu e majoritate pentru coalitie. Si nu va fi o majoritate pentru asumare pe un proiect cu 8 judete mamut”, a declarat Kelemen Hunor, presedintele UDMR.

"In politica sa nu spui niciodata niciodata", a spus in replica Ioan Oltean, secretar general al PDL.

Premierul Emil Boc, in schimb, s-a ferit sa comenteze amenintarile liderilor UDMR.

In urma furtunoasei sedinte a coalitiei, liderii PDL au renuntat pentru moment la ideea angajarii raspunderii. Nu insa si la ideea existentei celor 8 judete.

Sefii UDMR ai CJ Covasna si Harghita ameninta cu „nesupunere civica” din cauza HARTII CU OPT JUDETE si cer „statut special” pentru Tinutul Secuiesc

Afla motoarele de bani ale celor 8 judete

"Nu e un blocaj. Suntem in plin dialog, dinsii au proiectul lor, noi avem proiectul nostru, stam la masa si discutam si va iesi o solutie privind relansarea administratiei publice", a declarat Sever Voinescu, purtator de cuvant al PDL.

Miza UDMR este mare. Intre cele 16 regiuni propuse de Uniune, se afla si “tinutul secuiesc” care ar deveni practic o singura entitate. Controland consiliile judetene si aproape 60% dintre primarii, maghiarii ar distribui fondurile in regiune dupa propriile calcule.

"Cele trei judete trebuie sa formeze o regiune. Pe considerente economice, sociale, culturale, nu in primul rand entice. Evident sunt si traditiile de care trebuie sa se tina cont", este de parere Antal Arpad, primarul din Sfantu Gheorghe, din partea UDMR.

Urmeaza ca cele doua formatiuni sa aiba noi intalniri pentru a gasi o cale de mijloc. Pe 21 iunie si presedintele Traian Basescu va avea consultari cu partidele pe tema reorganizarii. Liderii USL au anuntat deja astazi ca vor fi si ei prezenti.