Serbanescu, aflat in arest, a fost trimis in judecata pentru 42 de fapte de luare de mita si doua fapte de trafic de influenta.

El este acuzat ca, avand grad didactic de conf. univ. dr., in calitate de profesor titular al cursurilor de fiscalitate, asigurari si reasigurari la Facultatea de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori (FFABBV) din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), in perioada ianuarie 2012 - mai 2014, a pretins si primit sume de bani, cuprinse intre 500 de lei si 500 de euro, de la studenti sau masteranzi ai FFABBV, in scopul de a efectua un act contrar atributiilor de serviciu, respectiv le-a oferit lucrari de licenta sau lucrari de disertatie, gata elaborate, in forma digitala, asigurandu-i totodata ca, in calitate de membru si al comisiei de licenta/coordonator al lucrarii de disertatie, le va asigura nota corespunzatoare promovarii examenului de licenta/ master, arata procurorii.

De asemenea, mai spun procurorii, inculpatul a primit de la inculpata Nicoleta Paraschiv suma de 400 de lei, in schimbul careia i-a oferit acesteia lucrarea de licenta gata elaborata, acceptand totodata sa-si traficheze influenta prin interventie pe langa profesorul scriptic coordonator al lucrarilor de licenta oferite si membru al comisiei de examinare, pentru a-i asigura studentei promovarea examenului de sustinere a lucrarii de licenta.

Serbanescu a primit si de la Elena Stoichita suma de 200 de euro si 200 de lei, pentru a-si trafica influenta, prin interventie pe langa cadrele didactice, pentru a-i asigura studentei promovarea unor examene de an.

Paraschiv si Stoichita au fost de asemenea trimise in judecata, pentru cumparare de influenta, alaturi de Ionut Mihailescu, Rami Bayassi, Georgiana Popa, Roxana Ruta, Alexandru Scutaru si Andreea Crisan, pentru dare de mita.

In baza art. 112 lit. e din Codul penal, art. 289 alin. 3 din Codul penal si art. 19 din Legea nr. 78/2000, sumele de bani obtinute de Serbanescu din comiterea celor 42 de infractiuni de luare de mita, respectiv 9.730 de euro, 1.525 de lei si 1.300 de dolari, urmeaza a fi confiscate.

Pe 21 iulie, s-a dispus sechestru asupra sumei de 650 euro, ridicata cu prilejul perchezitiei domiciliare efectuate la locuinta inculpatului, precum si asupra apartamentului acestuia. Dosarul a fost inaintat, spre competenta solutionare, Tribunalului Bucuresti. Serbanescu a fost arestat preventiv in 19 iulie.

In acest dosar, anchetatorii au facut, in 18 iulie, trei perchezitii in Bucuresti, la locuinta lui Iuliu Cosmin Serbanescu, la biroul acestuia din cadrul facultatii si la sediul ASE.