Procurorul general al Romaniei, despre Legea Big Brother: Intre dreptul la viata si secretul corespondentei il alegem pe primul
In tara, a avut loc o sedinta de urgenta, la Ministerul Comunicatiilor, in contextul atentatelor teroriste din Franta. Reprezentantii SRI, DIICOT, DNA si cei ai Ministerului de Interne au fost chemati sa discute despre legea botezata "Big Brother", care a fost respinsa anul trecut.
Tiberiu Nitu a declarat joi ca trebuie pastrat un echilibru intre drepturile omului si secretul corespondentei, insa prioritar este dreptul la viata, chiar daca ajunge sa fie ingradit dreptul la comunicare, potrivit Mediafax.
"Cu siguranta trebuie pastrat un echilibru intre drepturile omului, dreptul la corespondenta, la comunicare, de a nu te imixtiona, autoritate a statului, si de a nu ingradi astfel de drepturile. Dar, pe de alta parte, haideti sa spunem ca si dreptul la viata este tot dreptul persoanelor, este dreptul nostru, al tuturor, si atunci, intre dreptul la viata si dreptul la secretul corespondentei, bineinteles alegem dreptul la viata, chiar cu diminuare sau cu ingradirea, in limite legale bineinteles si cu respectarea procedurilor legale, a dreptului la corespondenta si comunicare", a spus Tiberiu Nițu, dupa sedinta de plen a CSM.
Procurorul general al Romaniei a subliniat faptul ca, in urma incidentelor din Franța, institutiile statului vor avea o alta perspectiva asupra Legii "Big Brother" si a Legii cartelelor pre-pay.
"Cred ca, in actualul context, si celelalte institutii implicate in elaborarea actelor normative, in promulgare, in controlul asupra constitutionalitatii vor avea o opinie putin schimbata. (...) Daca un titular de abonament este identificat, dreptul lui nu a fost in niciun fel incalcat. Atunci de ce cel care ia o cartela preplatita ar fi ilegal sa fie identificat?", a spus Tiberiu Nitu, referitor la faptul ca judecatorii Curtii Constitutionale au stabilit ca Legea "Big Brother" incalca legea fundamentala.
Anterior, procurorul general al Romaniei a declarat ca, in contextul atacului din Paris, comis impotriva saptamanalului satiric Charlie Hebdo, ca legile privind cartele preplatite si retentia datelor ar putea constitui, daca le-am avea, instrumente potrivite pentru a preveni actele de terorism.
Intrebat daca se impune o noua lege, pe modelul legii privind retinerea datelor generale, cunoscuta drept Legea "Big Brother", dar care a fost contestata si declarata neconstitutionala, procurorul general al Romaniei a spus ca nu vrea sa faca aprecieri sau comparatii cu alte legi, dar considera ca se impune adoptarea unor acte normative eficiente, care sa poata constitui instrumente foarte bune pentru a putea preveni actele de terorism.
Procurorul general al Romaniei a mai spus ca, pentru a actiona ferm impotriva teroristilor si pentru a putea preveni actele de terorism, nicio masura nu este disproportionata.
Legea 82/2012, cunoscuta drept legea "Big Brother", prevedea obligativitatea furnizorilor de telefonie fixa si mobila si de internet sa retina, timp de sase luni, anumite date ale abonatilor, care sa fie trimise, la cerere, autoritatilor din domeniul sigurantei nationale pentru actiunile de prevenire, cercetare, descoperire si urmarire a infractiunilor grave. Curtea Constitutionala a decis, in 8 iulie 2014, ca Legea "Big Brother" este neconstitutionala.