Primul oras din Romania care ii lasa pe cetateni sa decida pe ce proiecte vor fi cheltuiti banii din taxe si impozite
In vreme ce majoritatea romanilor se plang ca banii publici nu sunt cheltuiti in mod transparent de autoritati, la Cluj-Napoca, cetatenii au oportunitatea sa aleaga, incepand cu anul viitor, pe ce se vor duce banii din taxe si impozite.
Pana acum, peste 60 de persoane au depus proiecte ingenioase, menite imbunatateasca traiul locuitorilor si sa schimbe fata orasului. Autoritatile locale anunta insa ca doar cele mai bune 15 idei vor putea fi implementate si finantate.
Pentru prima oara in Romania, la Cluj-Napoca a fost implementat asa numitul proces de bugetare participativa, in care oamenii pot veni cu idei de cheltuire a banilor publici. George are deja patru proiecte inscrise: un parc tematic, o alee a celebritatilor romane, sculpturi din plante, dar si un proiect ecologic, ce prevede recompense pentru cei care colecteaza si recicleaza deseurile.
George Costea, specialist IT: "Am vazut pe net cateva parcuri tematice asemanatoare, care ar putea fi implementate si aici. In primul rand, m-am gandit la partea turistica, pentru ca Clujul, pe langa faptul ca este un hub IT, tinde sa devina si un pol turistic."
Un alt tanar vrea ca Politia Rutiera sa primeasca notificari de ficare data cand un sofer trece pe culoare rosie a semaforului.
George Sacara, inginer automatist: "Exista infrastructura gata montata, exista minti luminate care pot face aceasta procesare video foarte usor, parti din legislatie care permit identificarea masinilor fara rovigneta. E nevoie doar de un mic soft care sa anunte Politia Rutiera ca acel participant la trafic a incalcat legislatia."
Proiectele pot fi depuse online, pe site-ul primariei, sau personal, la Casinoul din Parcul Central al orasului, pana pe 20 august.
Pot depune proiecte locuitorii orasului, cei care muncesc sau studiaza in Cluj-Napoca. Ideile lor trebuie sa se incadreze in urmatoarele domenii: amenajarea si crearea spatii verzi, zone pietonale si locuri de joaca, educatie si cultura, siguranta circulatiei sau oras digital. In doar doua saptamani de cand s-a dat startul, s-au inscris peste 60 de proiecte.
Mai intai, o comisie va analiza toate dosarele, iar apoi, cetatenii le pot vota. Cele mai bune 15 idei vor primi, din 2018, cate 150.000 de euro pentru implementare.
Emil Boc, primarul orasului Cluj-Napoca: "In capitale europene am vazut procesul asta, fie pe cartiere, fie la nivelul intregului oras. In Paris, de exemplu, exista un asemenea proces de bugetare participativa. Practic, ei decid cum se cheltuie o parte din banii pe care ei ii platesc prin taxe si impozite locale."
Rezultatele se vor anunta 27 noiembrie.
Pe acelasi subiect: