"Este o mare onoare si obligatie pentru ARCA sa contribuie la traditia I.A.R., care, din 1925 si pana in prezent, a fost purtat de aeronave redutabile pe plan mondial precum: I.A.R.-11CV, I.A.R.-80, I.A.R.-93, I.A.R.-99", se arata intr-un comunicat al ARCA.

Pana in prezent, numele avionului a fost E-111.

"Realizarea unui aparat din seria I.A.R. este o sansa de care orice constructor de aeronave din lume ar fi mandru. I.A.R.-111 va trebui nu numai sa contribuie la continuarea traditiei numelui I.A.R. (Industria Aeronautica Romana, n.r.), ci si sa reprezinte aeronava care sa zboare mai sus si mai repede decat predecesoarele sale, ajutand astfel la progresul Romaniei. Multumim SC I.A.R. SA Brasov pentru aceasta oportunitate", spune Dumitru Popescu, presedintele ARCA.

Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) este o organizatie non-guvernamentala, care doreste sa castige competitia Google Lunar X Prize si sa lanseze in cosmos prima racheta romaneasca capabila sa transporte un cosmonaut.

ARCA a anuntat, pe 22 decembrie 2010, intr-o conferinta de presa, un program la care a lucrat in secret in ultimul an, vizand realizarea primului avion supersonic romanesc de mare altitudine ce va lansa racheta Haas II, pentru competitia Google Lunar X Prize.

Avionul supersonic la care ARCA a lucrat in ultimul an este destinat extinderii capacitatilor asociatiei de lansare a rachetei Haas II, pentru competitia americana Google Lunar X Prize, precum si dezvoltarii tehnologiilor pentru turismul spatial.

Avionul a fost proiectat pentru a inlocui baloanele purtatoare folosite pana in prezent de ARCA, necesare transportului deasupra atmosferei a vehiculelor racheta. Baloanele purtatoare au reprezentat o solutie ieftina si rapida, insa si-au aratat si limitele, fiind cauza principala pentru doua amanari succesive ale lansarii rachetei spatiale Helen.

Nava va avea capacitatea de zbor supersonic cu viteza de Mach 1,5 la altitudini de 16.000 de metri, in cazul transportului rachetei Haas II, iar in cazul folosirii ca platforma de dezvoltare a tehnologiilor pentru turismul spatial, va dezvolta viteze de Mach 2,6 la altitudini de 30.000 de metri.

Secventa de zbor tipica a acestui aparat cuprinde decolarea de pe suprafata marii, executarea unui zbor orizontal de accelerare, pana la viteze subsonice ridicate, urmat de ascensiunea rapida, in circa doua minute, pana la altitudinea de 16.000 de metri.

La aceasta altitudine, avionul va elibera racheta Haas II, care va urma programul de zbor propriu. Supersonicul, fara sarcina utila acrosata, va reveni planat pe suprafata marii.

Avionul va avea un echipaj format din doua persoane - pilot si navigator -, urmand sa devina primul avion supersonic romanesc. Cabina avionului este separabila si este echipata cu doua parasute propulsate cu motoare racheta proprii.

Astfel, cabina avionului poate fi separata de avion la viteze de Mach 0 - 1,2 si inaltimi de 100 de metri si poate aduce echipajul in siguranta pe suprafata marii. Propulsia va fi asigurata de un motor racheta cu combustibil lichid, functionand cu apa oxigenata si kerosen. Datele geometrice si masele aparatului nu sunt comunicabile.

Finalizarea lucrarilor la primul avion supersonic romanesc este stabilita pentru jumatatea anului 2012, urmata de prima decolare, la sfarsitul anului 2012. Primul zbor supersonic al avionului este prevazut pentru prima jumatate a anului 2013.

Programul este finantat integral din surse private, prin sponsorizari si donatii. ARCA a decis sa nu comunice deocamdata valoarea programului.

ARCA a lansat, pe 1 octombrie 2010, prima racheta spatiala romaneasca, Helen 2, din largul Marii Negre, realizand astfel primul zbor din cadrul competitiei Google Lunar X Prize, care vizeaza trimiterea unui robot pe suprafata Lunii de o organizatie privata.