Fostul ministru Gabriel Sandu a declarat luni, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca perioada in care s-au desfasurat faptele de care este acuzat de procurorii DNA a fost cea mai proasta din viata sa si si-a exprimat regretul in ceea ce priveste activitatea sa ca ministru. 

"Fac politica din '99, am facut campanii electorale cu Gheorghe Stefan si am ajuns la PDL. A fost cea mai proasta perioada din viata mea. Am fost cel mai prost ministru din istoria Romaniei. Am stabilit cu Cocos sa finantam cu doua milioane de euro campania PDL, dar si prezidentialele, iar cu Stefan alta intelegere, tot cu doua milioane euro", a spus Sandu. 

El a povestit ca ministerul era dator cu licentele din 2006, fiind o situatie dificila, iar 57 milioane de dolari trebuiau platiti pentru perioada 2006 - 2008. 

"Claudiu Florica era in minister din doua in doua zile. Cocos m-a chemat la el sa dau o hotarare de guvern. Mi-a spus ca trebuie sa inchid contractul cu Microsoft si trebuie sa ma vad cu Florica. (...) Am discutat cu Florica, dar le-am propus licitatie internationala si 50.000 de ore de consultanta. Au spus ca nu pot face asta din punct de vedere financiar. Au venit, prima data, cu toti ambasadorii si prim-vicepresedintele Microsoft America. Ulterior propunerii mele am fost sunat de Cocos, care mi-a zis sa nu ma port atat de dur cu Florica si ca ar trebui sa accept termenii", a mai aratat fostul ministru. 

El a precizat ca si Gheorghe Stefan i-a spus ca trebuie sa se intalneasca cu Cocos, care are impresia ca ii pune bete in roate atat lui, cat si lui Florica. 

"Stefan mi-a comunicat ca partidul este suparat ca nu contribuim la campania electorala. Florica ar fi trebuit sa plateasca o anumita suma pentru partid. Am acceptat intelegerea pentru ca trebuia sa aduc bani la partid. Comisionul ce mi se cuvenea urma sa fie redirectionat catre partid. (...) Nu am primit niciodata nicio suma de bani, doar ce s-a platit pentru finantarea campaniei electorale", a mai spus Gabriel Sandu. 

Instanta suprema a stabilit urmatorul termen al procesului pentru data de 3 noiembrie, cand urmeaza sa fie audiat Gheorghe Stefan. 

Dorin Cocos, Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru si-au recunoscut faptele in dosarul Microsoft, luni, in fata judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in timp ce Gheorghe Stefan a negat acuzatiile. 

Cei trei doresc sa beneficieze de procedura simplificata, in care pedeapsa este redusa cu o treime, daca inculpatii recunosc faptele asa cum sunt expuse in rechizitoriul intocmit de procurori. 

Potrivit DNA, contractul-cadru de inchiriere de licente Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost incheiat in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47% acordat de Microsoft in considerarea Guvernului Romaniei si, implicit, permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate. 

Astfel, sustin anchetatorii, contractul-cadru s-ar fi incheiat cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, invocandu-se in mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un pret cu cel putin 40% mai mare fata de cel real, avand la baza un necesar nefundamentat.  "

Dorin Cocos, Dumitru Nicolae si Gheorghe Stefan sunt acuzati de trafic de influenta si spalare de bani in dosarul Microsoft, iar fostul ministru Gabriel Sandu, de luare de mita si spalare de bani.

In dosarul retrocedarilor, audierile s-au suspendat, deoarece desi Andrei si Viorel Hrebenciuc, dar si Paltin Sturza, au ajuns in sala de judecata, avocatii lor sunt blocati in trafic din cauza vremii nefavorabile. Si Viorel Hrebenciuc s-a declarat dispus sa isi asume faptele de care este acuzat.