Daniel Maricuta, ales de patru ori la rand primarul comunei Selimbar de langa Sibiu, ar fi condus un grup infractional care pacalea oamenii sa isi dea pamanturile la preturi derizorii. Apoi acestea erau vandute unor mari dezvoltatori contra unor sume uriase.

De 15 ani, Daniel Maricuta este primarul comunei Selimbar. Zvonuri despre cum s-a imbogatit circula de peste 10 ani, dar abia acum procurorii anticoruptie au reusit sa descalceasca itele afacerilor sale: in baza functiei sale, primarul stia cine are dreptul sa-si redobandeasca pamanturile. Anchetatorii sustin ca ii amana pe oameni cu punerea in posesie pana cand acestia, batrani si neputinciosi, erau dispusi sa renunte la drepturile lor, contra unor sume derizorii. Atunci, in scena aparea un membru al gruparii, interpus al primarului, care cumpara proprietatea la un pret extrem de mic.

Asa s-a intamplat, spun procurorii DNA, cu un teren pe care gruparea l-a dobandit in 2004 cu suma de 10.000 de lei. Acum se vinde cu 130 de euro pe metru patrat si valoreaza in total aproape 5 milioane de euro.

Doru Sandru, fost viceprimar: "Oamenii au fost constransi sa-si vanda terenul si ei de fapt nu stiau unde e, nu l-au vazut niciodata. Le-au dat niste procuri, i-au mintit ca nu mai au teren."

Vasile Mironescu, fost consiler local: "Maricuta cu secretara erau Dumnezei pe aici. A trebuit sa fac afacere cu ei, ca daca nu, luam 2 dolari."

Daniel Maricuta este primarul uneia dintre cele mai bogate zece comune din tara. In acelasi timp, are si o avere impresionanta, dupa cum a scris si in declaratia de avere.

Casa lui neterminata inca, numita de localnici si "Casa Poporului" este o cladire uriasa pe malul unui lac. De asemenea, mai detine zeci de hectare de pamant, doua apartamente, inca o casa, spatii comerciale si de productie, dar si actiuni la o firma de productie alcool.

In plus, are si pasiuni nobile: ii plac caii si detine cateva exemplare de rasa cu care participa la diferite concursuri. De altfel, a fost numit si presedintele onorific al Federatiei Ecvestre.

Terenurile dobandite de gruparea lui Maricuta se afla in zona centrurii a Sibiului, acolo unde se construiesc centre comerciale, cartiere rezidentiale. Investitorii imobiliari care doreau sa dezvolte un proiect aici ajungeau si ei la mana primarului. Ca sa obtina autorizatii de constructie, aveau de ales intre a cumpara terenul de la apropiatii lui Maricuta sau a oferi mita.

Apartamente in valoare de 1, 8 milioane de euro! Aceasta este mita pe care un dezvoltator imobiliar ar fi oferit-o primarului, ca sa obtina actele de care avea nevoie pentru a construi un ansamblu rezidential in Selimbar, spun anchetatorii DNA.

In afacerile necurate care au durat peste 10 ani ar fi implicati mai multi angajati ai primariei Selimbar: secretara, specialistul de la cadastru, consilierul personal al lui Maricuta, dar si la alti consilieri locali, fosti primari sau viceprimari ai comunei, carora li se adauga trei notari publici.