Procurorii DNA spun ca suma ar fi reprezentat doar o transa dintr-un total de 60.000 de euro.

Totodata acestia il acuza ca vreme de doi ani ar fi facut parte dintr-un grup bine organizat care percepea bani de la patronii firmelor, care primeau contracte valoroase. Partea lui Oprescu spun cei de la DNA ar fi fost de 10%.

Dupa mai bine de 40 de ore de audieri maraton si perchezitii, primarul Capitalei, Sorin Oprescu a ajuns in fata judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti , unde a incercat sa le explice implicarea lui in uriasul scandal de coruptie. Asta dupa ce la audieri a refuzat sa dea declaratii . Mai mult decat atat, Oprescu ar fi incercat sa isi stabileasca si o strategie de aparare. Acesta i-ar fi cerut unuia dintre suspecti sa nu spuna nimic procurorilor pana nu vin avocatii si l-ar fi intrebat daca banii gasiti acasa erau marcati, se arata in referatul de arestare al procurorlior.

Viorel Mocanu, avocat : "Este o frantura, o frantura dintr-un context mai larg".

Banii despre care vorbesc procurorii sunt 25.000 de euro, gasiti in urma cu doua zile asupra lui. Suma ar fi fost primita chiar de la un denuntator, o persoana de incredere, care conduce o institutie din capitala. Conform ''Agerpres'' momentul ar fi fost filmat chiar de denuntator.

Procurorii DNA l-au acuzat ca ar fi avut in subordinte o retea organizata a mitei. Directori si functionari din primarie care ajutau firmele care voiau sa castige contracte cu primaria. Asta insa contra cost.

Pretul: primarul general Sorin Oprescu primea 10% din valoarea contractelor alocate. Firmele isi pastrau apoi doar 30-33% din profitul realizat dupa executia lucrarilor, iar restul functionarilor implicati luau 67-70% din profit.

Spaga ii era dusa acasa, sustin procurorii, chiar de denuntatori. Intotdeauna Primarul ii astepta seara acasa in living, si le cerea sa lase punga in care erau banii,  sub o perna de pe canapea.

In plus, edilul le-ar fi cerut celor care ii aduceau spaga sa isi lase telefoanele intr-un foisor din curtea vilei. Acolo, sustine unul dintre denuntatori, Oprescu ar fi avut un aparat de bruiaj, tocmai ca sa impiedice autoritatile sa il asculte.

Azi -noapte insa, in fata judecatorilor, Oprescu a negat existenta unui astfel de aparat.

Procurorii anticoruptie sustin ca, prin aceasta schema, Sorin Oprescu ar fi primit aproape 1 milion de euro, in peste 20 de astfel de vizite ale denuntatorilor, la locuinta lui.

Aseara, si o parte dintre apropiatii cu care edilul ar fi facut afaceri au fost retinuti pentru 24 de ore. Printre ei, directoarea Palatului Cultural Mogosoaia si adjunctul institutiei si fostul sau sofer .
 
Printre cei retinuti se afla si Mircea Constantinescu, directorul directiei economice din cadrul Primariei. Procurorii il acuza ca ar fi luat si el o spaga de 7000 de euro. Avocatul sau a incercat insa sa il apere de acuzatii si le-a spus procurorilor ca directorul se afla intr-o stare confuza din cauza unei operatii recente.

Sorin Oprescu a fost retinut in urma cu doua zile, iar ieri dimineata procurorii i-au perchezitionat locuinta. Dupa sase ore in care procurorii si politistii i-au rascolit locuinta in cautare de dovezi, edilul Sorin Oprescu a iesit din vila sa din Ciolpani, Ilfov, sub escorta . A fost dus la DNA , unde, in fata institutiei, mai multi biciclisti au organizat un protest inedit.

Vestea retinerii lui Sorin Oprescu a ajuns, ieri si la Presedintele Klaus Iohannis.

O reactie a avut si fostul Presedinte al Romaniei, Traian Basescu, care a declarat intr-un interviu la o televiziune ca nu isi aduce aminte ca in ultimii zece ani sa fi primit vreo sesizare cu privire la o ilegalitate comisa de primarul Capitalei.

"Daca nu eram la nivelul de relatie la care sa pun mana pe telefon, macar public ii dadeam un semnal: atentie ce faceti la Primaria Capitalei. Dar nu a fost cazul in ceea ce-l priveste pe Sorin Oprescu. Timp de 10 ani nu-mi aduc aminte sa fi fost vreo sesizare si Sorin Oprescu, nu-i tipul de politician peste care sa treci usor cu vederea - am vazut o informare, dar am uitat de ea. Nu, e primarul Capitalei, e al doilea om ca numar de voturi dupa presedintele Romaniei"

Oprescu este primar al Capitalei la al doilea mandat.

ANI a declansat procedura de verificare a averii lui Sorin Oprescu

Agentia Nationala de Integritate a declansat procedura de verificare a averii primarului general al Capitalei, potrivit Agerpres.

De asemenea, inspectorii de integritate verifica si averea celor trei functionari retinuti de DNA in dosarul lui Oprescu, respectiv Ruxandra Petroi Avasiloae, director general al Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Portile Bucurestiului, adjunctul sau, Florin Supeala, si Octavian Mircea Constantinescu, director economic in Primaria Capitalei. 

In ultima declaratie de avere completata in iunie, Sorin Oprescu a mentionat ca detine un teren de 1.000 mp la Ciolpani (Ilfov) si unul de 500 mp la Predeal, precum si doua locuinte, un apartament de 172 mp in Bucuresti si o casa de 480 mp la Ciolpani. 

De asemenea, are si obiecte de arta in valoare de 57.000 de euro, obiecte de cult in valoare de 9.000 de euro, bijuterii, ceasuri, aparate electronice in valoare de 25.000 de euro. 

Oprescu detine conturi in banci de 156.000 de lei si 32.800 de dolari, precum si doua contracte de concesiune - unul de 597.400 lei si 20.500 euro, iar altul de 8.000 de lei. 

La capitolul venituri, Oprescu a mentionat indemnizatia de la PMB de 78.750 de lei pe an, salariul de profesor universitar si indemnizatia de la academie, in total 69.560 de lei.