Prevederile noilor Coduri penal si de procedura penala: Introduc arestul la domiciliu si zilele amenda, elimina pedepsele pentru minori si nu mai incadreaza eutanasia drept omor calificat
Arestul la domiciliu, introducerea sistemului zilelor amenda, eliminarea pedepselor pentru minori si acordul de recunoastere a vinovatiei se numara printre modificarile aduse in sistemul judiciar odata cu intrarea in vigoare, la 1 februarie, a noului Cod penal si a noului Cod de procedura penala, scrie Mediafax.
Una dintre modificarile care vor intra in vigoare de la 1 februarie se refera la faptul ca, desi este in continuare incriminata, eutanasia nu mai este calificata drept omor calificat.
Tot in noul Cod penal, fatul este ocrotit in mod special, fiind interzis in continuare avortul in alte conditii decat cele medicale, dar acum este incriminata si fapta de vatamare corporala a fatului.
Pe de alta parte, urmarirea unei persoane ori apelarea acesteia sau trimiterea de mesaje ce ii cauzeaza o stare de temere constituie infractiunea de hartuire.
Arestul la domiciliu, in locul interdictiei de a parasi localitatea sau tara
O alta modificare a Codului de procedura penala se refera la masurile preventive, interdictia de a parasi localitatea sau tara fiind eliminate. Apare, astfel, arestul la domiciliu.
Conform noii legislatii, masura arestului la domiciliu consta in obligatia impusa inculpatului, pe o perioada de cel mult 30 de zile, de a nu parasi imobilul unde locuieste, fara permisiunea organului judiciar care a dispus masura sau in fata caruia se afla cauza si de a se supune unor restrictii stabilite de acesta
Minorii scapa de pedepse
O alta modificare a Codului penal se refera la faptul ca nu mai sunt prevazute pedepse pentru minori. Ei vor fi sanctionati exclusiv pe baza masurilor educative, care pot fi atat privative, cat si neprivative de libertate. In prima categorie se incadreaza internarea intr-un centru educativ sau unul de detentie. Celelalte masuri se refera la stagiul de formare civica, supravegherea sau consemnarea la sfarsit de saptamana.
Viata privata, mai protejata
Potrivit noului Cod penal, fotografierea sau inregistrarea convorbirilor unor persoane in domiciliul lor va fi infractiune. Acelasi lucru se aplica si in cazul difuzarii imaginilor sau convorbirilor. Violarea domiciliului este, in continuare, considerata o infractiune, iar acum se incrimineaza si violarea sediului unei persoane juridice.
In acelasi context, intimidarea, amenintarea sau constrangerea unei persoane sau a familiei acesteia pentru a nu da, a da sau a retrage o declaratie data la organele judiciare, va reprezenta infractiunea de influentarea declaratiilor. Pedepsele in cazul acesta variaza intre unul si cinci ani.
Pe acelasi subiect: