Preturile la carburanti explodeaza. Urmeaza proteste in Bulgaria si falimente in Romania
Bulgarii nemultumiti de cresterea preturilor la combustibili sunt asteptati sa participe duminica la proteste organizate in mai multe orase, in urma mobilizarii prin intermediul retelei de socializare Facebook si al forumurilor de specialitate, relateaza Novinite.com. In Romania, transportatorii spun ca risca falimentul.
Pana duminica dimineata, peste 15.000 de persoane confirmarsera participarea la manifestatii organizate in 17 orase din Bulgaria.
Protestul de la Sofia va avea loc in fata sediului Parlamentului, iar la Blagoevgrad si Plovdiv manifestatiile se vor desfasura in pietele centrale, unde autovehiculele vor reduce viteza si vor aprinde farurile. Soferii din Gabrovo intentioneaza sa protesteze la statiile de alimentare, unde vor plati numai cu monezi.
Protestatarii cer reducerea accizelor si a taxei pe valoarea adaugata (TVA), despre care afirma ca ridica pretul carburantilor si vor determina numeroase falimente. Protestele sunt sustinute de Uniunea bulgara a transportatorilor privati, care urmeaza sa organizeze o manifestatie luni.
Ce se intampla in Romania
Proteste de amploare au fost si in Romania, unde peste 20.000 de persoane au organizat proteste contra benzinarilor cu ajutorul Facebook.
Nici transportatorii nu o duc mai bine. "O crestere de 10% la pretul carburantului atrage dupa sine o crestere medie a costurilor unui transportator de 4%. Este clar ca profitul va scadea pentru ca piata nu poate raspunde pozitiv pentru a acoperi costurile. Clientii nostri nu isi permit sa creasca pretul produselor la raft si atunci scadem noi marjele. In aceste conditii, si avand in vedere ca si asa ultimii trei ani nu au fost ani buni pentru transportatori, multi nu vor rezista pe piata", a declarat Lucia Apostol, directorul de transport al companiei Dumagas, potrivit Mediafax.
De aceeasi parere este si directorul executiv al companiei Dunca Expeditii, Constantin Daminescu, care spune ca marja de profit a companiei este de 1-5%, astfel ca scumpirea carburantilor afecteaza direct compania. "Cuantumul carburantilor in costul total este de aproximtaiv 50%, iar marja este de 1-5%, cu toate ca exista si curse pe care le inchizi pe pierdere. Piata nu poate absorbi atat de rapid aceasta crestere, astfel ca in curand cred ca vor scadea numarul camioanelor care opereaza in Romania", a declarat Daminescu.
Compania intentioneaza sa isi concentreze activitatea pe rutele externe, respectiv intracomunitare, pentru a se proteja de conditiile economice din Romania.
De asemenea, transportatorul International Lazar Company spune ca toate companiile se aflau deja in dificultate, iar scumpirea carburantilor va duce la scaderea profitului.
Scumpiri record
De la inceputul anului, companiile petroliere au scumpit carburantii de sase ori, iar preturile au urcat cu 3-4%. Carburantii s-au scumpit anul trecut cu peste 15%, dupa ce in 2009 pretul a avansat cu 13%.
Companiile petroliere din Romania explica de cele mai multe ori cresterile preturilor carburantilor prin evolutia cotatiilor internationale ale petrolului.