Premiera in Romania: universitatile fuzioneaza pentru a supravietui VIDEO
Anul universitar cu cel mai mic numar de boboci, dupa cel mai slab bacalaureat din istorie, a fost deschis luni. Doar cine nu a vrut nu a intrat la facultate, din moment ce acum sunt de trei ori mai multe locuri libere decat numarul absolventilor de liceu, cu diploma de bac. Noutatea absoluta a zilei vine de la Ministerul Educatiei, care a clasificat facultatile in functie de performante. Si tot in premiera, apar fuziunile intre universitati care lupta acum pentru supravietuire.
Vorba cantecului "Sa ne bucuram asadar ca suntem tineri" se citea astazi pe fetele entuziasmate ale studentilor din primul an. Sunt eroii generatiei lor pentru ca au reusit sa ia bacalaureatul. Si au mai prins si un loc la buget si camera in camin, desi abia au luat nota de trecere.
Cu 6,05 la bac, George este fericitul castigator al unui loc subventionat la Universitatea Politehnica din Bucuresti. A intrat pe baza de dosar cu o medie calculata si in functie de o materie la alegere intre fizica si economie.
Chiar si asa, tot au ramas banci goale. La Universitatea Bucuresti in jur de 1.000 de locuri la taxa au ramas neocupate si inca 180 la buget. Iar la Universitatea Transilvania din Brasov alte 500 cu plata. Cei admisi se gandesc mai degraba la botezul primului an de studentie decat la invatatura.
In aceasta criza de studenti, universitatile aleg fuziunile. Primul pas a fost facut la Timisoara, unde rectorul Politehnicii a dat mana cu cel de la Medicina ca sa faca din doua universitati de stat una singura. Din start se reduc costurile administrative.
In premiera, dupa clasificarea universitatilor, au fost ierarhizate si facultatile, de stat si private, in cinci mari categorii: de la foarte bune, la foarte slabe.
"Clasificarea universitatilor permite o finanatare a performantei pe criterii obiective, si nu in ultimul rand a credibiliza invatamantul superior romanesc fata de partenerii nostri din uniunea europeana", a declarat Daniel Funeriu, ministrul Educatiei si Cercetarii.
Cum nicio universitate privata nu a intrat in topul celor mai performante, au aparut si primele reactii.
''Potrivit legii in vigoare, ministerul nu are nicio competenta sa faca o astfel de ierarhizare", a spus prof. univ. dr. Corina Dumitrescu, rector la Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir.
Lista completa a celor mai slabe si a celor mai bune programe de studii o gasiti pe www.stirileprotv.ro