"Trezoreria Statului va fi autorizata ca acceptator de plata cu cardul bancar si va presta acest serviciu pentru toate institutiile publice, astfel incat toti contribuabilii persoane fizice care detin carduri apartinand unui sistem de plata ce va accepta autorizarea (Mastercard, VISA sau altele), sa-si poata achita printr-un punct unic toate impozitele si taxele administrate de catre ANAF, primarii si alte institutii", potrivit unei propuneri incluse intr-un proiect de ordonanta de urgenta al Ministerului Finantelor Publice (MFP). 

Trezoreria va accepta conectarea la un sistem de plata numai in anumite conditii, printre care se stabileste limitarea comisionului perceput fiecarei tranzactii la 0,3% din valoarea acesteia, nefiind acceptate comisioane fixe sau alte costuri suplimentare pentru Trezorerie si institutii publice. 

"Acest comision este corelat cu proiectul de regulament privind comisioanele interbancare pentru operatiunile de plata utilizand cardul care prevede plafonarea comisioanelor interbancare pentru tranzacții la 0,2% din valoarea tranzactiei pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit", potrivit MFP. 

Guvernul estimeaza costuri la bugetul de stat, in urma aplicarii proiectului, de 700.000 de lei pentru anul viitor si 1,2 milioane lei pentru 2016, iar la bugetul local de 2 milioane lei in 2015 si 2,3 milioane lei in 2016. 

Serviciile ar putea fi extinse si pentru firme, prin ordin emis de Ministerul Finantelor Publice, care va stabili tipurile de plati care pot fi achitate prin acest sistem, nivelul comisioanelor si entitatea care suporta comisionul. 

"Proiectul pe care il propunem astazi spre dezbatere face parte dintr-un pachet mai amplu de masuri promovate in scopul imbunatatirii conformarii voluntare prin modernizarea si facilitarea modalitatilor de plata a obligatiilor fiscale, fara costuri suplimentare pentru contribuabili. Autorizarea Trezoreriei Statului ca acceptator de plata cu cardul bancar este inca o masura prin care administratia isi adapteaza serviciile, venind in intampinarea contribuabilului", a declarat ministrul Ioana-Maria Petrescu. 

MFP arata ca noul sistem de plata va contribui atat la stimularea platilor cu mijloace electronice moderne, cat si la diminuarea celor in numerar efectuate de catre contribuabil la ghiseele institutiilor publice. 

In prezent, contribuabilii isi pot achita taxele si impozitele in numerar la casierii, prin virament bancar sau mandat postal.