Platim gheata la pret de peste. Cat pierdem dupa ce dezghetam produsele congelate. Reactia aberanta a autoritatilor in fata furturilor de la cantar
"Astept sezonul estival, ca sa facem controale la alimente congelate!" Asa suna declaratia uluitoare a sefului de la Protectia Consumatorilor, informat de rezultate unui experiment facut de Stirile ProTV. Am cumparat un kilogram de peste congelat si ne-am ales cu 700 de mililitri de apa. Pentru o asemenea practica, legea prevede o amenda de pana la 50.000 de lei. Ar trebuie sa avem si functionari care sa o aplice, ca sa nu mai dam banii pe gheata.
Din sapte produse congelate, incluse in experimentul Stirilor ProTV, 6 s-au "topit" masiv la decongelare. Aveau intre 30 si 80% gheata. Magazinele respective au fost amendate de Protectia Consumatorului cu 10.000 de lei. Apoi, cu multa lejeritate, inspectorii au inchis cazul.
Marius Dunca - presedinte ANPC : "Acum astept sezonul estival pentru controale, pentru ca atunci apar probleme de genul acesta. Se congeleaza, se recongeleaza, tot felul de artificii pe care operatorii economici le fac."
Veti vedea insa ca furtul la cantar nu e accidental, ci mai degraba o regula pe piata alimentelor congelate.
Un pachet de creveti care, conform legii, ar trebui sa aiba cel mult 20% gheata. Reporterul Stirilor ProTV a ales acest pachet pentru ca pestele si fructele de mare congelate au facut obiectul a zeci de plangeri catre ANPC, depuse de bucatarii profesionisti in ultimele luni. Bucatarii spun ca in Romania alimentele congelatele sunt o afacere infloritoare, deoarece cumparam apa la 120 de lei kilogramul.
Bucatar sef: "Un produs prost congelat, plin de gheata, tine de un caz penal. Pentru ca sunt riscuri de contaminare incrucisata si de intoxicatii alimentare. Produsul trebuie transportat la o temperatura minima de -18 grade. Dar cand ajunge la ultima veriga de vanzare, de pilda in Bucuresti, iata ce se intampla: zici ca e bere, spuma apare de la ceea ce pun inauntru, ca sa ajute la congelare."
"Vorbim asadar de frauda organizata, ceea ce e foarte grav. Si o amenda nu le afecteaza pe marile magazine. Daca ii pui sa plateasca o amenda de 10.000 de lei e o gluma! Solutia ar fi sa faci public despre cine e vorba".
Daca reprezentantii restaurantelor se plang, ce sa mai vorbim de consumatori.
Pana cand autoritatile ii vor obliga pe producatori sa nu ne mai vanda apa chioara la zeci si sute de lei kilogramul, avem o singura solutie. Unele magazine mari au deschis raioane unde legumele, fructele si pestele se vand vrac. Macar asa poti estima cu ochii tai daca, din ce cumperi, vei face o ciorba sau mai degraba un om de zapada.
Dupa reportajul difuzat marti de Stirile PRO TV, Protectia Consumatorului a promis ca va demara controale in toata tara. Ramane de vazut daca amenzile pentru lipsa la gramaj vor fi minime sau se vor apropia- asa cum e normal- de maximul de 50.000 de lei astfel ca gheata sa nu mai depaseasca, asa cum prevede legea, 20% din greutatea produsului.