Klaus Iohannis a ajuns la Alba Iulia in jurul orei 11.30, fiind primit cu aplauze de participantii la manifestarile dedicate Zilei Nationale.

Presedintele ales, care poarta la gat un fular tricolor, a primit din partea unei stafete a veteranilor un steag tricolor, pe care l-a inmanat directorului Muzeului National al Unirii din Alba Iulia, urmand ca steagul sa fie expus in muzeu.

Ulterior, Iohannis a depus o coroana de flori la bustul Regelui Ferdinand din fata Catedralei Reintregirii, apoi a trecut prin multime, oprindu-se de mai multe ori pentru a saluta oamenii care ii stigau "La multi ani, domnule presedinte!

Redam mai jos discursul integral al lui Klaus Iohannis la Alba Iulia:

Inalt Prea Sfiintiile Voastre,
Preacucernici Parinti,
Onorate oficialitati,
Dragii mei,

1 Decembrie este o zi speciala pentru natiunea noastra. Este nu doar Ziua Nationala a Romaniei, nu doar celebrarea unui moment istoric. Este ziua simbolica in care se cuvine sa reflectam, an de an, asupra idealului de unitate nationala. In 1918, Marea Unire a avut o expresie teritoriala si institutionala. A insemnat desavarsirea statului national, ca act de vointa al natiunii romane. La 96 de ani dupa acel moment, putem vorbi din nou despre unitate nationala, dar cu alte semnificatii. Suntem astazi o natiune de cetateni, care a aratat in fata intregii lumi ca pretuieste valorile democratiei, ca are curaj si ca isi doreste o schimbare.
Ca Presedinte al Romaniei, imi propun sa redescoperim impreuna ideea de unitate nationala. Ce inseamna acest lucru? Inseamna asumarea unor obiective nationale, inseamna actiunea comuna in atingerea lor si inseamna refacerea increderii. Ziua de azi este cel mai bun prilej pentru a vedea care sunt marile noastre restante. In perspectiva aniversarii a 100 de ani de la Marea Unire, Romania trebuie sa aiba obiective nationale. Obiective nationale legate de locul ei in Europa si in lume. Obiective nationale legate de propria sa dezvoltare, de reducerea decalajelor intre regiuni, de conectarea la Europa prin infrastructura. Obiective nationale legate de educatie. Obiective nationale legate de reformarea institutiilor publice care servesc cetatenii.
Aniversarea a 100 de ani ne va gasi nu doar cu asemenea obiective asumate, ci si cu etape deja parcurse in atingerea lor. Pentru asta insa e nevoie inainte de toate de inca un lucru: de redescoperirea increderii. Suspiciunea permanenta, indoiala, teama, nesiguranta ne-au indepartat unii de altii, mai ales in ultimii ani.

Ne-au facut sa vedem adversari acolo unde puteam vedea parteneri, ne-au facut sa stam de-o parte, acolo unde puteam fi implicati, ne-au facut sa fim rezervati, acolo unde puteam construi, ne-au facut sa lucram singuri fiecare, acolo unde puteam lucra de fapt in echipa. Fara redescoperirea si reconstructia increderii, vom repeta la nesfarsit aceleasi experiente. Increderea intre noi, increderea in viitor, increderea intre cetateni si institutii, increderea in capacitatea noastra de a lucra impreuna si in forta natiunii.

Provocarile care stau in fata noastra azi sunt de alta natura decat cele din trecut, dar nu mai putin dificile. Natiunea romana va fi puternica prin unitatea ei. Natiunea romana va fi puternica prin refacerea increderii. Iar fiecare dintre noi are un rol in aceasta constructie. Partidele politice vor trebui sa inteleaga ca, indiferent de competitiile pe care le dau o data la patru ani, au datoria de a-si reprezenta natiunea de cetateni. Oamenii politici vor trebui sa inteleaga ca, indiferent cum au facut lucrurile in trecut, de acum inainte au datoria de a privi in primul rand spre obiectivele nationale, ca obiectivele personale nu pot fi deasupra celor comune. Obiectivele de etapa nu inseamna nimic fara obiective pe termen lung si ca viitorul nu ni-l construim in functie de circumstante, ci printr-un act de vointa asumata.

La multi ani, Romania! La multi ani, romani!"

Un numar de 860 de militari si peste 40 de mijloace tehnice de lupta, printre care si trei avioane MiG-21 Lancer, au participat la parada militara. Trupele participante la parada sunt din structuri ale Ministerului Apararii, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii. Coordonatorul paradei este comandantul Diviziei IV Infanterie "Gemina” Cluj – Napoca, generalul de brigada Adrian Tonea.

Manifestarile de la Alba Iulia dedicate Zilei Nationale au cuprins atat momente solemne, cat si concerte in aer liber, spectacole de lasere si focuri de artificii. Acestea au fost finantate de Consiliul Local Alba Iulia cu 200.000 de lei si Consiliul Judetean Alba cu peste 300.000 de lei.

4.000 de persoane au asistat la parada, in Bucuresti. Cele mai importante momente ale ceremoniei

Parada militara organizata cu ocazia Zilei Nationale in Piata Constitutiei din Bucuresti s-a incheiat, luni, dupa aproximativ o ora si zece minute, la eveniment asistand peste 4.000 de persoane.

La parada au participat peste 2.700 de militari, cu 280 de mijloace tehnice, din MApN, MAI, SRI si SPP, iar militarilor romani li s-au adaugat si detasamente de militari din Franta, Polonia, Republica Moldova, Turcia si Statele Unite ale Americii.Momentul de defilare aeriana din parada militara organizata cu ocazia Zilei Nationale in Piata Constitutiei din Bucuresti a fost anulat, din cauza vremii nefavorabile.

La parada militara au asistat presedintele Traian Basescu, premierul Victor Ponta, vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul Apararii, Mircea Dusa. Intre oficialitatile prezente la eveniment s-au aflat de asemenea presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, fostul presedinte Emil Constantinescu, seful Statului Major al Armatei, Stefan Danila, precum si reprezentanti ai Armatei, Jandarmeriei, si ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucuresti, parlamentari.

Fata de anii trecuti, parada militara organizata de Ziua Nationala s-a desfasurat anul acesta in Piata Constitutiei, dupa ce Arcul de Triumf a intrat intr-un proces de reabilitare si reparatii.