Votul a fost o victorie doar pe jumatate a celor care sustin legislatia anti-tabac. Membrii Parlamentului au modificat sau chiar au respins masurile dure din proiectul initial inaintat de Comisia Europeana.

Alesii au hotarat ca avertismentele ilustrate sa se extinda pe 65% din suprafata pachetelor de tigari. In plus, acestea vor aparea pe ambele fete, nu doar pe spate.

Parlamentarii europeni au acceptat si interzicerea tigarilor cu arome. Exceptie fac tigaretele mentolate care, desi interzise, vor putea fi comercializate inca opt ani de la intrarea legii in vigoare.

Raman in continuare si tigaretele slim. De asemenea, cele electronice nu vor fi avizate la fel ca medicamentele, asa cum era stabilit in proiectul initial.

Linda McAVAN, europarlamentar britanic: "Am pierdut, dar am si castigat ceva in urma votului. Avem o serie de decizii de baza de la care putem pronit negocierile cu Consiliul. Nu s-a intamplat ce era mai rau. Pentru mine asta ar fi fost amanarea luarii unei decizii, ca legea sa nu fi fost aprobata de Parlament."

Si la noi in tara, medicii care zilnic diagnosticheaza noi cazuri de cancer la plamani vad jumatatea plina a paharului si saluta votul de la Bruxelles.

Decizia la nivel european vine la patru luni dupa ce si Guvernul Romaniei a transmis Comisiei Europene un memorandum prin care tara noastra se pronunta PENTRU pastrarea tigarilor mentolate si a celor subtiri, invocand incasarile bugetare.

In memorandumul trimis de Guvern Comisiei Europene, scria ca modificarea directivei care reglementeaza produsele de tutun are un impact negativ asupra bugetului de stat si a veniturilor Ministerului Sanatatii.

Varujan Vosganian: "Calculati si dvs, sectorul tutunului e al doilea mare contributor la bugetul de stat dupa OMV"

In fiecare an, statul aduna din accizele aplicate tigarilor 1, 7 miliarde de euro.