Intr-un minut si 19 secunde intreg clubul a fost cuprins de flacari. Rapiditatea cu care s-a propagat valvataia a fost calculata de anchetatori, pas cu pas, in secunde.

Alin Anastasescu, Costin Mincu si Paul Catalin Gancea au incercat in zadar sa il convinga pe judecator sa nu ii aresteze sau macar sa ii plaseze in arest la domiciliu. Indolenta de care ar fi dat dovada acceptand sa gazduiasca sute de oameni nevinovati intr-un spatiu care nu oferea siguranta, dar si marturiile celor care au scapat din infernul Colectiv au contat mai mult.  

Dupa ce a chibzuit vreme de o ora si jumatate, judecatorul de drepturi si libertati a decis sa ii aresteze preventiv pe patronii clubului Colectiv. Asa ca toti oamenii de afaceri s-au intors in spatele gratiilor pentru 30 de zile. Mai au insa la indemana contestatia la Tribunalul Bucuresti.

Vlad Hosu, avocatul unuia dintre suspecti: "Nimeni nu incearca sa arunce vina pe nimeni. Tot ceea ce incearca acesti oameni care se afla acum in stare de arest preventiv este sa se afle adevarul in cauza si, daca au vreo parte de vina, cu siguranta, si-o vor asuma."

Procurorii au finalizat si una dintre perchezitiile informatice. Ei au vizionat si analizat, secunda cu secunda, imaginile surprinse de cele patru camere de supraveghere din incinta clubului Colectiv.  

La ora 22:02 si o secunda a inceput concertul, potrivit procesului verbal al procurorilor. Atunci sunt aprinse si primele artificii, care ard fix 13 secunde, iar spectacolul continua. Dupa jumatate de ceas, la ora 22: 32:16, noteaza procurorii, artificiile se aprind din nou. Iar cateva scantei care au sarit aprind stalpul imbracat in buretele pentru izolatie fonica. In doar 10 secunde flacarile ajung la tavan. "... iar din acesta incep sa cada bucati incandescente. Suprafata tavanului care arde creste foarte repede, flacara devine violenta, iar primele persoane se indreapta spre iesire..."  

9 secunde, sustin procurorii, a durat pana cand oamenii si-au dat seama de gravitatea situatiei. Iadul s-a desclansat, in club s-a instaurat panica si toti s-au imbulzit spre singura iesire.  "In aproximativ un minut de la initiere, focul ajunge in dreptul camerei de supraveghere nr. 2, care este montata pe stalpul diametral opus fata de locul de unde a inceput incendiul..."

Cu alte cuvinte, in doar un minut, valvataia a cuprins clubul. In urma anchetei, si pompierii au stabilit ca incendiul a izbucnit, cel mai probabil, din cauza scanteilor generate de artificii.