Parintii scot din buzunar intr-un an scolar in medie 1.500 de lei pentru un copil, iar statul da 970 lei!
Parintii platesc intr-un an scolar in medie aproape 1.500 lei pentru un copil, in timp ce statul da aproximativ 970 de lei, cea mai mica suma alocata de un stat din UE, se arata intr-un studiu al Organizatiei "Salvati Copiii" prezentat joi.
Studiul "Invatamantul gratuit costa", ce prezinta "costurile ascunse" ale invatamantului romanesc, a fost realizat prin chestionar, pe un esantion de aproximativ 600 de parinti si 300 de cadre didactice, in perioada martie-iunie 2010, a spus, joi, la lansarea raportului, Mihaela Manole, director coordonator la "Salvati Copiii".
Rezultatele studiului arata ca, in 2006, Romania a alocat 1.500 de euro pentru un elev sau student, reprezentand costul anual global. In acel an, media europeana se situa la 5.700 de euro.
In prezent, costul mediu alocat de parinti pentru scolarizarea unui copil este de 1.490 de lei, iar per familie este de aproape 2.000 de lei.
In ceea ce priveste repartizarea pe rural si urban, persoanele care isi cresc copiii la oras platesc mai multi bani pentru acestia in timpul anului scolar, respectiv aproape 1.600 de lei.
Cele mai multe costuri ascunse ale educatiei din Romania se duc pe meditatii (1.348 de lei), transport intre casa si scoala (peste 700 de lei) si alimente consumate in timpul programului scolar (peste 600 de lei).
Studiul arata ca fondul clasei si fondul scolii sunt printre cele mai mici costuri ascunse, reprezentand aproape 80 de lei impreuna.
Aproape 30 la suta dintre parintii care au raspuns la chestionar au spus ca fondul scolii este o contributie obligatorie, in timp ce peste 60 la suta au spus ca nu. Totodata, numai aproape 15 la suta dintre parinti au spus ca primesc chitanta la achitarea fondului scolii si mai mult de jumatate au aratat ca nu sunt consultati cu privire la destinatia banilor.
Spre deosebire de fondul scolii, cel al clasei este obligatoriu pentru peste 40 la suta din parinti, desi aproape 62 la suta au spus ca nu se intampla nimic daca nu platesc.
Totodata, peste 28 la suta dintre parinti au spus ca elevii nu participa niciodata, iar 10 la suta au spus ca acestia participa foarte rar la deciziile referitoare la destinatia banilor, in vreme ce profesorii au spus ca elevii participa intotdeauna (peste 33 la suta) sau in majoritatea cazurilor (peste 32 la suta) la aceste decizii.
"Concluzionam ca implicarea parintilor si copiilor in aspectele ce tin de fondul clasei este mult mai accentuata comparativ cu implicarea in administrarea fondului scolii. Mai mult, parintii sunt mai informati cu privire la persoanele responsabile de administrarea acestei contributii, cu toate ca sumele suportate de parinti pentru cele doua fonduri sunt aproape egale", precizeaza reprezentantii "Salvati Copiii" in raport.
Acestia propun ca transportul de la casa la scoala, alimentele consumate in timpul programului scolar, echipamentele de sport, precum si taxele destinate participarii la unele concursuri sau activitati extrascolare sa fie platite de stat.
Ministrul Daniel Funeriu a spus, joi, drept raspuns la aceste propuneri, ca in scoli deja functioneaza programele "Cornul si laptele" si "Fructe in scoli" si ca 670.000 de elevi vor beneficia, in anul scolar ce urmeaza sa inceapa, de cate un set de rechizite.
El a mai spus ca este de acord ca statul sa plateasca taxele de inscriere la concursuri sau alte activitati extrascolare si ca prioritatile sale sunt concentrarea pe aceste activitati extrascolare si pe programul "Scoala dupa scoala". Funeriu a precizat ca spera ca in 2011, dar cel mai probabil 2012, sa fie lansat un curriculum modern, care sa includa si aceste aspecte.
Pe acelasi subiect: