Aceste explozii impresionante au fost inregistrate de satelitii NASA. Imaginile nemaivazute pana acum i-au socat pe cercetatori, care vorbesc despre un "tsunami solar". Expertii merg mai departe cu temerile si considera ca furtuna incandescenta ar putea atinge Pamantul, lovind scutul magnetic natural care protejeaza planeta.

Eruptia de o violenta rara ar putea distruge satelitii, afectand astfel comunicatiile pe tot globul. Scenariul este apocaliptic: "Impactul major se va produce asupra retelelor de electricitate. Tocmai de aceea, o furtuna solara ar putea provoca pagube uriase. Am putea avea pene de curent care sa dureze saptamani intregi, ba chiar luni sau ani buni", este de parere Daniel Baker, astronom.

Potrivit presei internationale, unii specialisti cred ca Pamantul va fi lovit de niveluri fara precedent de energie magnetica, din cauza exploziilor solare, in 2013. Frecventa si intensitatea fenomenelor variaza cu o perioada de circa 11 ani, in acest timp numarul petelor solare inregistrand un minimum si un maximum. Activitatea solara este influentata si de magnetism si de rotatia Soarelui.

La sol, fiecare dintre noi a simtit marti cat de rau poate sa fie soarele, iar pe litoral s-a inregistrat din nou cod rosu de radiatii.

Desi, oficial, in Bucuresti au fost doar 35 de grade, la Serviciul de Ambulanta s-au inregistrat sute de apeluri de ajutor. 74 de echipaje au umblat de la o adresa la alta. Doctorii le reamintesc varstnicilor sa nu iasa din casa daca nu au o urgenta. De asemenea, evitati sa va plimbati copiii cand afara este arsita.

Serviciul de Ambulanta Bucuresti - Ilfov a inregistrat, 580 de apeluri, dintre care 320 de urgente. Managerul Serviciului de Ambulanta Bucuresti - Ilfov, medicul Alis Grasu, ne spune din nou sa evitam expunerea la soare mai ales intre orele 11.00 si 17.00.

"Este bine ca oamenii sa consume multe lichide, fara arcool si cofeina, sa stea la umbra in perioada pranzului, sa folosesca o crema cu factor de protectie ridicat, 50, sa aiba capul acoperit si ochelari de soare si sa poarte haine usoare care sa protejeze cat mai mult din corp. Este indicat ca alimentatia sa fie cat mai bogata in fructe si legume proaspete. Este bine ca oamenii sa nu uite ca soarele poate fi benefic pentru organism, dar expunerea prelungita poate provoca suferinte grave", a mai spus doctorul.

Bucurestiul si 21 de judete sunt, pana miercuri, sub avertizare cod galben de canicula. Marti, la ora 15.00, la statia Bucuresti-Baneasa erau 34 de grade, iar indicele de confort termic depasea pragul critic de 80. Si luni a fost vreme caniculara: s-au depasit 35 de grade la umbra in zonele vizate de codul galben.

Sunt 23 de corturi montate de primaria Capitalei, unde cel putin teoretic oamenii pot primi apa si ajutor de specialitate, insa nu toate sunt dotate corespunzator.