"Să se protejeze, să respecte normele de protecţie sanitară. Sunt lucruri simple. (...) Dacă ne îmbolnăvim, ducem boala acasă şi îi îmbolnăvim, în primul rând, pe cei dragi. (...) Trebuie să fim responsabili şi să ne păzim de acest virus pervers. Nu e cazul să ne gândim la relaxare, dar nu ne dorim nici restricţii şi, mai ales, nu ne dorim să mai afectăm economia în niciun fel. Economia trebuie să funcţioneze, în fiecare săptămână adoptăm toate actele normative pentru a transpune în practică planul de relansare economică", a declarat Orban, scrie Agerpres.

Ministul Sănătății a avit un mesaj mai dur, joi seara, precizănd că nu crede că vom reveni la starea de urgență, doar dacă nu vor dori unii asta ”cu tot dinadinsul” prin încălcarea regulilor de protecție.

 Nelu Tătaru preciza anterior că s-ar putea reveni la starea de urgență dacă România va ajunge în situația de a raporta 10.000 de cazuri în 4-5 zile, situație puțin probabilă în actualul context.

Trăim un alt episod pe care nu l-a dorit nimeni. O parte din vină o avem cu toții, poate mai mare cei care nu au mai vrut să creadă că există așa ceva sau au uitat zilele, chiar săptămânile și lunile în care au stat închiși în casă, temători și uitându-se la televizor la ce se întâmplă în Spania și Italia”, a declarat Nelu Tătaru, potrivit căruia ”avem niște instigări la nerespectarea unor reguli”.

Până vineri, pe teritoriul României au fost confirmate 42.394 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus și s-au înregistrat 2.150 de decese. 25.349 de pacienți au fost declarați vindecați și 2.918 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.119 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV - 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.