Orasul de sub oras. Cum traiesc sute de oameni ai strazii, de care societatea nu vrea sa stie, in canalele Bucurestiului
La doi pasi de noi, in canalele Bucurestiului, sute de oameni ai strazii, de care societatea nu vrea sa stie, si-au gasit adapost. Dorm si mananca printre conductele incinse, isi intemeiaza familii si tot acolo mor. Isi injecteaza droguri in vazul lumii si foarte putini dintre ei sunt cu adevarat salvati din mizerie. Duminica, la emisiunea "Romania, te iubesc" vom cobora in lumea lor subterana, pentru care oficialii nu vor sa gaseasca solutii. Nepasarea autoritatilor punce capac peste canale si peste sperantele acestor suflete.
Sunt oamenii strazii si tot ei reprezinta cartea de vizita a Capitalei. Imagini terifiante cu droguri injectate in plina zi, sub ochii trecatorilor.
"In fiecare an exista o expresie pe care chiar ei o promoveaza: <<Se baga marfa!>>", spune Raluca Pahomi, administrator ONG. Se drogheaza cu aceeasi seringa si se imbolnavesc unii pe altii.
Duminica va aratam "oferta" imobiliara din subteranul Bucurestiului, o lume a tenebrelor in care oamenii strazii isi cresc copiii. I-am gasit si vi-i prezentam si pe aurolacii tranzitiei, copiii filmati in anii `90 cu punga de aurolac la gura. Unii au rezistat peste ani.
Putini au avut vointa sa scape de mizerie. "Am vazut ca se fac bani si am ales sa muncesc", spune Emanuel, unul dintre cei care au ales sa se salveze.
Lumea acestor sarmani este insa dominata de nepasarea autoritatilor. Altfel, exista solutii, atunci cand ajutorul vine intr-un sistem integrat. "Au potential foarte foarte mare, important este sa-i facem si pe ei sa inteleaga asta", crede Andreas Vesch, voluntar austriac.
La "Romania, te iubesc" veti vedea cum este posibil sa dormi noaptea in parc, sa exersezi zilnic, pentru ca apoi sa bati toata Europa cu spectacole uimitoare.
Lumea canalului nu e niciodata uitata. Duminica va prezentam pe larg povestile acestor oameni. Traiesc intr-o lume paralela, greu de descris si de crezut. Ii vedem zilnic, trec pe langa noi, stim ca exista, dar sunt tratati de parca n-ar face-o.