Este oficial: impozitele pentru case, terenuri si masini cresc cu 16% in Bucuresti
Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a aprobat, marti, cresterea cu 16% a impozitelor si taxelor pentru case, terenuri si masini, potrivit unui proiect de hotarare ce are in vedere stabilirea acestora in conformitate cu ordonanta Guvernului nr. 1/2013.
Proiectul a fost aprobat cu 30 de voturi "pentru", 11 "impotriva" si patru abtineri. Voturile "impotriva" si abtinerile s-au inregistrat in randul consilierilor PDL si PPDD, scrie Mediafax.
Primarul general a declarat marti, la inceputul sedintei CGMB, ca "nu s-a sucit", fiind, in continuare, impotriva masurii de a majora taxele, dar a subliniat totodata ca municipalitatea nu poate sa decida cu privire la indexarea taxelor cu rata inflatiei.
"Sorin Oprescu nu s-a sucit. In decembrie, cand s-a pus prima data problema majorarii taxelor, aveam un alt cadru legal, care ne permitea sa decidem noi, la nivel administrativ, daca vrem sau nu sa impovaram cetatenii cu cresteri de taxe", a spus edilul.
Primarul general a explicat ca, potrivit modificarilor aduse Codului fiscal prin ordonanta Guvernului nr. 1/2013, este obligat sa aduca in atentia Consiliului proiectul de hotarare pentru stabilirea nivelurilor impozitelor si taxelor in Capitala incepand cu anul in curs.
"In continuare, sunt impotriva acestei masuri si tocmai din acest motiv nu propun nicio majorare legata de taxele pe care le colecteaza Primaria Munciipului Bucuresti. Ordonanta guvernamentala nu ne permite sa decidem noi daca vrem majorarea taxelor sau nu, ci obliga cel putin la indexarea taxelor cu rata inflatiei toate primariile care inregistreaza arierate", a mai precizat Oprescu, precizand ca urmare a faptului ca trei din cele sase sectoare ale Capitalei au asemenea arierate, nu a fost gasita "nicio portita" care permita municipalitatii sa nu indexeze aceste taxe.
"In conclzuie, vreau sa fie foarte clar: Sorin Oprescu nu majoreaza taxele in Bucuresti ci impreuna cu CGMB respecta legea", a mai spus primarul general.
Potrivit lui Oprescu, printre impozitele si taxele care vor fi majorate se numara cele pe cladiri si terenuri, dar si amenzile.
Din celelalte doua categorii de impozite si taxe, care nu vor fi indexate cu rata inflatiei, fac parte acele taxe care nu sunt prevazute in hotararea Guvernului nr. 109/2012 si nu intra sub incidenta Ordonantei 1/2013, respectiv taxele locale stabilite prin hotarari ale CGMB. Dintre acestea, Oprescu a amintit taxele pentru parcarile de resedinta, concesionarea locurilor de inhumare in cimitire si taxa pentru accesul vehiculelor grele in municipiul Bucuresti.
Potrivit proiectului de hotarare aprobat de CGMB, bonificatia pentru plata cu anticipatie pana la 31 martie a impozitului de cladiri, terenuri si mijloacele de transport datorate de persoanele fizice pentru tot anul 2013 este 10%. Persoanele fizice care au achitat deja impozitele si taxele locale pentru anul in curs si care achita integral pana la 30 septembrie diferentele rezultate in urma aplicarii noilor hotarari beneficiaza de bonificatia de 10%.
Primariile care mentin taxele locale la nivelul de anul trecut nu vor mai putea recurge la aceasta masura decat daca nu au niciun fel de datorii si nu isi afecteaza astfel veniturile proprii, in caz contrar fiind obligate de Guvern sa indexeze taxele si impozitele prin noi hotarari potrivit modificarii Codului Fiscal.
Mai multe despre:
#taxe si impozite#Sorin Oprescu
Pe acelasi subiect: