Oprescu a inceput batalia cu tantarii din Capitala: Cinci parcuri, Padurea Baneasa si Dinamo, igienizate!
Parcurile Bordei, Herastrau, IOR, Floreasca si Circ, Padurea Baneasa, baza sportiva Dinamo si vegetatia din zona strazii Jandarmeriei vor fi igienizate, vineri noapte, pentru combaterea tantarilor, dupa ce alte opt noi cazuri de infectare cu virusul West Nile au fost confirmate.
Primarul general Sorin Oprescu a cerut operatorului care se ocupa de igienizarea in Capitala sa intensifice tratamentele de combatere a tantarilor, avand in vedere aparitia unor noi cazuri de infectare cu virusul West Nile in Bucuresti, se arata intr-un comunicat de vineri al municipalitatii.
"Pana cand autoritatile competente vor efectua o ancheta epidemiologica pentru a depista locul si sursa de infestare a cazurilor din Bucuresti (avand in vedere ca boala se manifesta la 2-3 saptamani de la intepatura), Primarul General a dispus aplicarea tratamentelor si in spatiile verzi din celelalte zonele de pe teritoriul Bucurestiului, in plus fata de tratamentele programate inca din luna iulie", a precizat sursa citata.
De asemenea, edilul Capitalei le-a cerut inspectorilor municipalitatii sa inceapa verificarea imobilelor cu subsoluri inundate.
Reprezentantii municipalitatii au precizat ca Primaria Capitalei continua planul de igienizare inceput in 6 iulie, fiind aplicate tratamente de combatere a tantarilor in parcuri, cimitire, gradini, in alte spatii verzi, dar si in blocuri, subsoluri si casele scarilor.
Operatorul responsabil cu igienizarea in Capitala comunica in sistem de urgenta cu Primaria Capitalei, care la randul sau anunta primariile de sector privind masurile ce trebuie luate.
Potrivit reprezentantilor municipalitatii, este monitorizata cu precadere zona de sud a Bucurestiului, cu potential crescut in dezvoltarea coloniilor de tantari.
Totodata, Primaria Capitalei mentine o comunicare permanenta cu Comisia Interministeriala de Supraveghere Metodologica si Receptie, pentru ca masurile dispuse sa poata fi aplicate in regim de urgenta.
Alte opt cazuri de infectare cu virusul West Nile au fost confirmate de Institutul Cantacuzino, dupa ce la inceputul saptamanii erau anuntate sapte imbolnaviri, dintre care doua decese.
Numarul imbolnavirilor a ajuns astfel la 15, dintre care patru in judetul Constanta, doua in Mures, si cate un caz in Bucuresti, Dolj, Alba, Buzau, Cluj, Ialomita, Galati, Sibiu si Teleorman.
Specialistii in sanatate publica din Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa ia in continuare masuri de protectie, printre care sa evite expunerea la tantari purtand imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi, sa utilizeze substante chimice de indepartare a acestora, sa impiedice patrunderea tantarilor in casa, sa asigure desecarea baltirilor de apa din jurul gospodariilor si sa indeparteze recipientele de apa statuta.
De asemenea, Ministerul Sanatatii solicita intensificarea colaborarii Directiilor de Sanatate Publica cu prefecturile si administratiile publice locale, pentru punerea in aplicare a masurilor specifice de prevenire, cum ar fi, de exemplu, dezinsectiile.
Infectia West Nile apare la adulti si poate avea efecte mai grave in cazul persoanelor care au alte boli asociate. In cazul copiilor, infectia cu virusul West Nile trece, de regula, neobservata.
Primele semne de boala pot fi febra, dureri de cap, astenie, varsaturi, tulburari de memorie, dureri articulare sau musculare ori alte manifestari care survin in trei-sapte zile de la o posibila intepatura de tantar. Toti cei care au aceste simptome trebuie sa se prezinte de urgenta la cel mai apropiat cabinet medical.
Pe acelasi subiect: