Noua institutie le va oferi clientilor doua metode, una in care se cauta o cale de mijloc si una in care se impune o solutie. Cea mai simpla este prima dintre ele, concilierea.  

Brandusa Stefanescu, presedinte Centru de Solutionare Alternativa a Litigiilor: "Se va formula aceasta solutie motivata de catre consiliator. Aceasta motivare, aceasta hotarare motivata, poate sa fie acceptata sau nu de catre parti. Daca este acceptata, ea devine in 15 zile calendaristice titlu executor".

Gheorghe Piperea, avocat: "Daca niciuna dintre parti sau macar una dintre ele nu este de acord cu solutia propusa de mediator, se inchide povestea si se merge la instanta, deci din acest p.d.v. este o pierdere de timp sa mergi la aceasta institutie".

Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor va avea insa si o varianta mai drastica, numita arbitraj.

Brandusa Stefanescu, presedinte Centru de Solutionare Alternativa a Litigiilor:

"Se judeca aceasta chestiune si se da o hotarare, hotararea este obligatorie, ea este definitiva si executorie, ea se poate executa silit.    

- Dar la faze de arbitraj inteleg ca se ajunge numai daca cele doua parti ?

  Convin in acest sens expres inainte.  

- In scris ?  

In scris, altfel nu se poate".

Cel nemultumit de decizia luata in urma arbitrajului nu mai poate ataca aceasta decizie in instanta pe fond, ci doar pe vicii de procedura, de exemplu daca nu a fost convocat la termen sau nu i s-au comunicat etapele.

 Solutiile centrului se vor da foarte rapid.  

Brandusa Stefanescu, presedinte Centru de Solutionare Alternativa a Litigiilor: "Avantajele astea sunt: termenul foarte scurt, fara niciun fel de cheltuieli pentru consumator, termenul in principiu este de 90 de zile, foarte rar termenul poate fi modificat."

Si BNR sustine aceasta metoda de rezolvare a conflictelor.  

Dan Suciu, purtator de cuvant BNR: "Acesta institutie va degreva  instantele de un noian de procese"

Centrul va fi finantat de banci. Crearea sa a fost ceruta de reglementari ale Uniunii Europene.