Specialistii Institutului de Meteorologie din Polonia ne avertizeaza ca in iarna 2010-2011 am putea tremura mai rau ca niciodata.

Totul din cauza schimbarii curentului oceanic Gulfstream, care pastreaza echilibrul climatic pe Terra. In curand, apele mai calde transportate de acesta nu vor mai putea contracara aerul rece format in Oceanul Arctic.

Primele semne ale fenomenului se vad deja in Peninsula Scandinava, cred specialistii polonezi.

Gulfstream sau Curentul Golfului actioneaza ca un "radiator" pentru partea nordica a continentului european, iar disparitia sau chiar diminuarea acestuia poate duce la o noua era glaciara, dupa cum avertizeaza expertii.

Asemenea catastrofa ar putea fi grabita si de explozia de la platforma petroliera a companiei British Petroleum, din Golful Mexic, chiar locul unde se formeaza Gulfstream.

Atunci s-au deversat in ocean peste 700.000 de tone de titei. Situatia s-ar putea schimba dramatic. O parte din petrol a trecut din Marea Caraibelor in Oceanul Atlantic, contribuind la diminuarea vitezei Curentului Golfului, care astfel transforma tot mai putina apa calda.