Fara o plafonare a pensiilor speciale, bugetul nu va mai putea sustine plata acestora de la anul, spun cei de la putere.

Premierul Mihai Tudose a prezentat in sedinta coalitiei de guvernare proiectul de modificare a pensiilor speciale. Anuntul ca Executivul va modifica legea a fost facut insa de liderii PSD-ALDE. Asta dupa ce seful Guvernului si ministrul Muncii au plecat val-vartej, ca sa nu dea ochii cu presa.

Calin Popescu Tariceanu, presedintele ALDE: ''Pensia sa nu depaseasca salariul. Pensiile nu vor putea fi mai mari decat salariile. Pensiile actuale nu se micsoreaza.''

Liviu Dragnea, presedintele PSD: ''Riscul foarte mare este ca, daca nu se intervine, impactul bugetar care e 6 mld lei astazi sa poata ajunga la 10-11 miliarde de lei.''

Guvernantii vor sa schimbe modul in care sunt calculate pensiile speciale. NU vor mai fi luate in calcul sporurile si alte beneficii din ultimele luni inainte de pensionare astfel incat pensia sa depaseasca leafa. In plus, pensiile platite acum NU vor mai creste de fiecare data cand salariile sunt marite.

Liviu Dragnea, presedintele PSD: ''Pensiile care ar avea o crestere sau o valoare mai mare decat salariul sa nu poata sa depaseasca si sa fie o indexare doar cu indicele de inflatie.''

Varianta convenita de liderii politici ar fi ca o pensie speciala sa fie calculata la 65% din valoarea salariului din ultimul an de activitate. Guvernul inca face calcule pentru modificarile care ar urma sa intre in vigoare la toamna.

Potrivit unor surse guvernamentale, in topul pensiilor speciale conduc cei care au lucrat ca magistrati, aviatori, consilieri ai Curtii de Conturi, dar si ca functionari la Parlament. Un fost magistrat are de pilda 41.000 de lei, iar un fost aviator incaseaza lunar putin peste 39.000.

Cea mai mare pensie din sistemul public este incasata de un fost bancher. Iesit din activitate la 59 de ani, dupa 36 de ani in care a cotizat. Acum ia lunar 18.800 de lei. El este urmat in top de un fost director al unei companii de transport, cu o pensie de 18.300 de lei.

Pe de alta parte, liderii coalitiei au recunoscut ca ideea unei suprataxari a salariilor mari nu aduce bani in plus la buget. Asa ca au renuntat la ea.

Pensii speciale maxime (brute)

Magistrati 41.000 lei
Aviatori 39.100 lei
Consilieri, auditori Curtea de Conturi 15.150 lei
Functionari publici parlamentari 14.400 lei
Diplomati - 12.700 lei
Grefieri - 12.000 lei

Cele mai mari pensii din sistemul public

18.800 lei - vicepresedinte de banca
18.300 lei - director companie de transporturi
18.000 lei - presedinte de banca