"In prezent, am initiat un studiu prin care sa vedem in ce masura cresterea salariului minim pe economie ar eroda competitivitatea Romania si astfel ar fi afectata intreaga economie romaneasca. Ca urmare a acestui studiu vom decide si posibilele transe in care vor fi facute aceste cresteri salariale. La nivelul UE, multe state membre realizeaza cresterea salariului minim pe baza unor modele economice foarte clare prin care se pun (...) in aceeasi pagina toate aspectele care decurg din cresterea salariului minim - aspecte pozitive si negative - astfel incat cresterea salariului sa nu se faca in mod ad-hoc si sa nu afecteze economia", a afirmat Dragu.  

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a explicat ca impactul bugetar al unei eventuale cresteri a salariului minim va fi redus si discutiile legate de oportunitate vizeaza sectorul privat.  

"La nivelul impactului bugetar, acesta este redus pentru ca in urma majorarilor salariale din ultima perioada sunt tot mai putine persoane care au acest salariu minim, deci la nivelul executiei bugetare impactul este redus in acest moment pentru o eventuala majorare a salariului minim undeva in vara, daca va avea loc. Discutia se pune numai in termeni de oportunitate pe sectorul privat, asta va fi primul motiv de analiza", a precizat Suciu.

Ministrul finantelor, Anca Dragu, a precizat tot joi ca in proiectul de buget pe 2016 a fost inclusa majorarea pensiilor cu 5%:

"Despre pensii pot sa va spun ca am inclus in bugetul pe anul viitor cresterea pensiilor publice, pilonul I, practic cu 5%".

Despre pilonul II a spus: "Pilonul II, intr-adevar este o politica pentru diminuare presiunii demografice care se exercita asupra pensiilor publice si este o politica importanta in contextul politicii de pensii pe termen lung. In acest moment nu am luat o decizie cu privire la pilonul doi, analizam foarte multe optiuni, in zilele urmatoare vom finaliza aceasta analiza si o vom face publica. (...). Trebuie sa vedem si in ce masura vom decide acest transfer catre pilonul II".