Mihail Vlasov, trimis in judecata pentru trafic de influenta
Presedintele suspendat al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Mihail Vlasov, acuzat de trafic de influenta, a fost trimis in judecata in dosarul in care a fost prins in flagrant primind 200.000 de euro de la omul de afaceri Gheza Iosif Petroczki.
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) - Sectia de Combatere a Coruptiei au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a inculpatului Mihail Vlasov, avocat in cadrul Baroului Iasi, presedintele (suspendat - n.r.) Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunii de trafic de influenta, informeaza DNA, preluata de Mediafax.
Potrivit rechizitoriului, la 13 martie, Vlasov, in calitate de presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si arbitru in cadrul Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), a pretins de la un martor denuntator suma de 1.000.000 euro, din care a primit 200.000 euro, la 18 martie 2014.
In schimbul acestor bani, sustin anchetatorii, Vlasov i-a promis denuntatorului ca-si va folosi influenta pe care a lasat sa se creada ca o are asupra arbitrilor din cadrul Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa CCIR investiti cu solutionarea unui dosar in care denuntatorul are calitatea de parat-reclamant si ca ii va determina pe acestia sa pronunte o hotarare arbitrala favorabila denuntatorului.
Mihail Vlasov a fost prins in flagrant in 18 martie, cand asupra lui au fost gasiti 200.000 euro. El se afla in arest preventiv din 19 martie.
Presedintele suspendat al CCIR a fost denuntat la DNA de omul de afaceri Gheza Iosif Petroczki, de la care ar fi cerut un milion de euro, iar in 18 martie a fost prins in flagrant, intr-un restaurant din Bucuresti, dupa ce ar fi primit de la acesta 200.000 de euro.
Potrivit DNA, la 2 septembrie 2013, o societate comerciala a sesizat Camera de Comert si Industrie a Romaniei - Curtea de Arbitraj Comercial International cu o actiune arbitrala formulata impotriva denuntatorului si a unei alte persoane.
"Obiectul actiunii era reprezentat de obligarea celor doi parati sus-mentionati la plata, in solidar, a sumei de 5.500.000 lei, reprezentand daunele suferite de reclamanta ca urmare a nerespectarii, de catre acestia, a contractelor de management comercial si management financiar. Judecarea acestei actiuni a fost amanata de mai multe ori, unul dintre termene fiind stabilit pe data de 19 martie 2014. Printr-un intermediar, denuntatorul a aflat ca inculpatul Vlasov Mihail ar fi interesat de industria de tipar din Romania si ca acesta din urma ar dori sa-l cunoasca", arata DNA.
La 13 martie, in urma unei programari prealabile, denuntatorul s-a prezentat la biroul lui Vlasov, situat in sediul CCIR.
La inceputul discutiilor, sustin anchetatorii, Vlasov l-ar fi intrebat pe denuntator daca stie ca are un proces in derulare la institutia al carei presedinte este. In urma raspunsului afirmativ al acestuia, Vlasov ar fi scos o hartiuta din buzunar si i-ar fi pus in vedere ca va pierde procesul si ca va fi obligat sa plateasca suma de 4.000.000 euro, indiferent daca pretentiile reclamantei sunt fondate sau nu.
"In continuare, la intrebarea inculpatului, daca ar fi dispus sa 'contribuie', cumva, la castigarea procesului, denuntatorul i-ar replicat ca singurii lui bani sunt cei 270.000 euro, pe care i-a cerut prin cererea reconventionala depusa in instanta. Intrucat denuntatorul nu-si manifesta disponibilitatea remiterii sumei de bani, inculpatul Vlasov Mihail i-ar fi spus direct ca, pentru castigarea procesului, ar trebui sa-i dea suma de 1.000.000 euro. Dupa mai multe negocieri, in finalul discutiei, inculpatul i-ar fi propus denuntatorului urmatoarea intelegere: acesta ii promitea suma de 1.000.000 euro, din care, pana la termenul din 19 martie 2014 ii va achita 200.000 euro. Intre timp, denuntatorul ar fi trebuit sa primeasca de la instanta mai multe termene de judecata, astfel incat sa aiba timpul necesar sa achite, in transe, intreaga suma de 1.000.000 euro", mai sustin procurorii anticoruptie.
In ziua flagrantului, Vlasov s-a intalnit cu denuntatorul intr-un restaurant, prilej cu care, inculpatul "i-ar fi reiterat acestuia pretinderea sumei de 1.000.000 euro, in schimbul influentei pe care a lasat sa se creada ca ar avea-o asupra arbitrilor din cadrul Curtii de Arbitraj International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei". De asemenea, Vlasov i-ar fi spus atunci lui Petroczki ca "suma de 1.000.000 de euro nu se mai negociaza, eventual, doar termenele ce urmau a fi acordate de instanta de arbitraj".
In aceleasi imprejurari, arata DNA, Mihail Vlasov "i-ar fi invederat denuntatorului faptul ca, initial, ar trebui remisa suma de 200.000 euro, urmand ca ulterior, dupa ce instanta de arbitraj urma sa dispuna amanarea cauzei, pana la urmatorul termen de judecata, acesta sa ii mai remita inca 300.000 euro, in acelasi scop". Ulterior, ar fi sustinut Vlasov, dupa ce primea si cei 300.000 de euro, instanta de arbitraj urma sa dispuna o solutie favorabila denuntatorului, potrivit DNA.
Mai multe despre:
#Mihail Vlasov#trafic de influenta
Pe acelasi subiect: