Mai multe companii din România vor să angajeze muncitorii srilankezi, concediați și aduși de la Botoșani la Aerportul Otopeni
Un număr de şase companii au făcut oferte de muncă lucrătorilor din Sri Lanka aduşi din Botoşani la aeroportul Otopeni, a declarat, marţi, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru.
Aceasta s-a deplasat marţi la hotelul din Otopeni în care au fost cazaţi lucrătorii sri-lankezi şi a intermediat discuţiile dintre lucrători şi angajatorii care au transmis oferte.
"Văd o mobilizare din partea antreprenorilor care au primit mesajul meu extrem de repede şi au răspuns prompt şi mi-au trimis mesaje, arătându-şi disponibilitatea de a discuta cu dânşii şi de a le face o ofertă. Concluzia o vom trage diseară, i-am rugat să se gândească după ce au ascultat ofertele a şase angajatori. Eu n-am făcut decât să creez cadrul în care să fac să se întâlnească cererea cu oferta şi le-am dat posibilitatea să adreseze singuri toate întrebările pe care le-au avut pentru a se lămuri înainte de semnarea contractelor. Unii din angajatori au oferit locuri de muncă pentru toate cele 36 de persoane, plus câteva persoane care sunt încă în Botoşani, urmează să finalizeze perioada de carantină şi sunt şi acestea interesate să se alăture celor 36. Alţi angajatori au făcut o ofertă pentru un număr mai mic de persoane, funcţie de capacitatea lor, şi atunci urmează să se gândească dânşii cum preferă să lucreze - toţi în acelaşi loc, sau funcţie de ceea ce le-au prezentat unii, vor opta în consecinţă", a afirmat Violeta Alexandru.
Ministrul Muncii a subliniat că lucrătorii din Sri Lanka doresc să rămână să muncească în România.
"La cererea dânşilor am făcut acest lucru, în sensul în care nu-şi doresc să se repatrieze, ci doresc să rămână în România şi să muncească. Mi-au spus că o experienţă nefericită nu înseamnă că nu vor să muncească în România, vor să se angajeze la alţi angajatori, de unde concluzia mea că şi aici, la fel ca şi în alte ţări, sunt angajatori şi angajatori. Sun angajatori care ştiu să întreţină o atmosferă de lucru propice şi sunt angajatori care nu o creează la parametri normali. Experienţele pe care le-au avut trebuie circumstanţiate şi pe fondul acesta al pandemiei. E clar că a fost o situaţie de panică din partea dânşilor, gestionată necorespunzător de autorităţile sanitare din Botoşani, care n-au oferit explicaţii corespunzătoare ca să poată să evalueze condiţiile de reîntoarcere în activitate după ce primul caz de Covid a apărut în respectiva comunitate. Ca atare, pun reacţia dânşilor de a nu se prezenta la serviciu pe fondul acestei emoţii şi al acestei panici, care presupun că reprezintă o lecţie şi pentru noi, autorităţile, dar şi pentru dânşii", a adăugat Violeta Alexandru.
Oficialul a estimat că lucrătorii din Sri Lanka vor semna până miercuri contracte de muncă cu noii angajatori.
"Eu i-am văzut încântaţi de ceea ce au auzit, i-am văzut decişi să aleagă între opţiunile prezentate chiar astăzi, sunt conştienţi că fiecare zi în care nu muncesc este în defavoarea domniilor lor, mă aştept să ia decizia astăzi iar de mâine să intre în contact cu angajatorul. Sunt oferte din industria de producere de echipamente de cafea, ambalarea şi comercializarea cafelei, din confecţii, domeniul sanitar - au fost oferte din partea unor companii private care administrează servicii medicale, din domeniul alimentar - a fost oferta unei companii care ambalează şi comercializează produse alimentare, deci au o paletă largă de oferte. Intenţia mea este să luăm o decizie astăzi, este şi spre binele dânşilor, din ce îmi spun, ei doresc să se angajeze şi să înceapă să câştige un ban muncit. Ca atare, în niciun caz nu vor fi abandonaţi sau lăsaţi pe stradă, dar mă aştept ca de mâine să intre deja în relaţie contractuală cu angajatorul. I-am rugat să întrebe în repetate rânduri pe fiecare din cei şase cu care au vorbit: care sunt condiţiile de salarizare, care sunt condiţiile de cazare, de masă, de tratament", a menţionat Violeta Alexandru.
Unul dintre voluntarii care au participat la acţiunile iniţiate de ministrul Muncii în favoarea rezolvării situaţiei lucrătorilor sri-lankezi, Ruban Jayathas, a menţionat că salariile oferite marţi lucrătorilor variază între 1500 şi 2500 de lei.
"Au fost făcute oferte de la companii din Bucureşti, Cluj, Ploieşti, Bihor, Prahova. (...) Salariile oferite astăzi variază între 1.500 până la 2.500 lei, iar contractele includ prevederi despre orele suplimentare, tichete de masă, toate aceste informaţii li s-au transmis şi ei vor lua o decizie în funcţie de cele mai bune condiţii oferite - ei vor să lucreze cât mai mult, deci probabil se vor uita la ofertele care le oferă mai multe avantaje pentru orele suplimentare. Unele din companiile care au transmis oferte azi au oferit salarii mai mari decât cele pe care lucrătorii le obţineau la Botoşani", a declarat Ruban Jayathas.
Pe acelasi subiect: