Fabricat de grupul Laser Systems din Sankt Petersburg si de un institut specializat din cadrul ministerului de Interne din Rusia, aparatul este echipat cu un laser care poate sa detecteze de la distanta vaporii de alcool.

Dispozitivul, care detecteaza si vaporii emanati dupa consumul unui singur pahar de votca, este eficient chiar si la viteza de 120 de kilometri/ ora.

Raza laser care strabate habitaclul automobilului testat nu este periculoasa pentru ochii conducatorului auto, nici pentru corpul uman in general, au explicat autorii acestei inventii.

Aparatul va avea nevoie de o perioada de testare de aproximativ un an si va putea fi folosit pentru inceput de politia rutiera rusa incepand din 2012.

Incepand din 6 august 2010, soferii rusi sunt obligati prin lege sa nu se urce la volan dupa ce au consumat alcool. Interdictia a fost adoptata la cererea presedintelui rus Dmitri Medvedev.

Rusia ocupa unul dintre ultimele locuri in topul mondial privind siguranta rutiera, dar si in ceea ce priveste raportul dintre numarul victimelor accidentelor rutiere si numarul automobilelor inregistrate in aceasta tara.

Numarul victimelor a scazut in 2009, la circa 26.000, dupa ce inregistrase un "varf" de 36.000 in anul 2007.