"In urma adoptarii ordonantei de urgenta prin care sunt modificate Codul penal si Codul de procedura penala privind abuzul in serviciu si a proiectului de lege privind gratierea, bursierii GovITHub se declara indignati si refuza sa isi continue activitatea sub coordonarea actualului Guvern si a echipei sale de ministri", se arata intr-un mesaj publicat miercuri pe pagina de Facebook a programului guvernamental GovITHub.

Potrivit sursei citate, GovITHub a fost creat in 2016 ca urmare a unei initiative de implicare civica a specialistilor IT din mediul privat care isi doresc sa contribuie in mod activ la digitalizarea institutiilor publice si la imbunatatirea relatiei cetateanului cu statul.

"Principiile care guverneaza activitatea GovITHub au la baza transparenta, implicarea civica si un sistem deschis de colaborare cu societatea civila, de tip open source, care a facut posibil ca in doar 4 luni de activitate GovITHub sa dezvolte proiecte cu impact national, care in alte conditii ar fi costat statul roman peste 1 milion de euro", se arata in mesajul citat.

Conform sursei citate, deciziile Guvernului actual, luate in noaptea de marti spre miercuri, si modul in care acestea au fost adoptate "invalideaza misiunea GovITHub si contravin flagrant atat principiilor care au pus bazele acestui program, cat si valorilor personale ale bursierilor".

"Asadar, bursierii GovITHub au luat in regim democratic hotararea sa inceteze colaborarea cu actualul Guvern. Prin aceasta pozitie oficiala ne exprimam ingrijorarea pentru directia periculoasa in care se indreapta Romania si tragem un semnal de alarma privind valorile democratice ce trebuie protejate", se precizeaza in mesaj.

In acelasi mesaj se mai afirma ca programul GovITHub este operational din 3 octombrie 2016 si reuneste voluntari si bursieri, specialisti din domeniul IT, cu scopul comun de a imbunatati infrastructura informatica a institutiilor publice respectand principiile de Open Source, Mobile Ready, Cloud Enabled, Security & Privacy.

Pe 4 august 2016, fostul premier Dacian Ciolos a anuntat lansarea programului GovITHub. La momentul respectiv, Ciolos a spus ca in cadrul programului vor fi acordate burse de 2.000 de euro pe luna, timp de sase luni, insa persoanele interesate vor putea lucra si pe baza de voluntariat.

Pe 8 octombrie 2016, cei 20 de bursieri si peste 100 de voluntari GovITHub s-au reunit, la Palatul Victoria, in cadrul unui maraton digital, avand ca obiectiv dezvoltarea de aplicatii si solutii software in scopul cresterii calitatii serviciilor publice si imbunatatirii relatiei cetatenilor cu institutiile statului.