Istoria cazului ICA, dosarul celor 2.000 de zile de proces
2000 de zile a durat procesul in urma caruia Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de inchisoare. Au fost 6 ani in care dosarul a mers de la Tribunal la Curtea Suprema si invers, in functie de statutul pe care omul de afaceri l-a avut.
Cand de parlamentar, cand de civil, dupa ce demisiona. Au fost aproape 70 de termene, care s-au amanat si au fost invocate numeroase vicii de procedura si exceptii de neconstitutionalitate. Doi dintre magistratii care faceau parte din completele de judecata au fost arestati, iar un altul s-a pensionat. La cerere.
In decembrie 2008, DNA il trimite in judecata pe Dan Voiculescu sub doua acuzatii: folosirea pozitiei de lider de partid pentru a obtine foloase necuvenite si spalare de bani.
Procesul a debutat la Tribunalul Bucuresti, insa a fost in scurt timp mutat la Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru ca Voiculescu devenise parlamentar. Aici, dosarul este amanat in mai multe randuri din ianuarie 2009 pana in iunie 2010. Brusc, Voiculescu demisioneaza din Parlament si drept urmare documentele se intorc la Tribunalul Bucuresti.
Printre amanari se si judeca, dar numai pana in decembrie 2012, cand Voiculescu reajunge senator si dosarul pleaca din nou la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Doua luni mai tarziu, renunta la caliatea sa de parlamentar si istoria se repeta. Dosarul face cale intoarsa la Tribunalul Bucuresti.
Timpul trece, iar infractiunea de folosire a influentei pentru obtinerea de foloase necuvenite se prescrie. Voiculescu ramane doar cu acuzatia de spalare de bani. Procesul se blocheaza, pentru ca unul dinte judecatori este arestat pentru fapte de coruptie.
Se numeste un nou complet, si in septembrie 2013, Voiculescu este condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare pentru spalare de bani.
Urmeaza recursul la Curtea de Apel Bucuresti. Cauza debuteaza cu pauze dese care imping judecata la finalul lui aprilie 2014. Atunci este arestat unul dintre judecatorii din complet. Stan Mustata este acuzat de luare de mita, inselaciune si furnizare de date cu caracter confidential.
In aceste conditii, Voiculescu mai castiga timp pana la jumatatea lunii mai. Fara sa dea o sentinta, se pensioneaza cel de-al doilea magistrat din complet si in felul acesta dosarul este intins pana in iunie. Este momentul in care sunt numiti cei doi judecatori Camelia Bogdan si Alexandru Mihai Mihalcea, proaspat mutati de la Tribunal la Curtea de Apel. Din iunie si pana in august completul, este recuzat de cel putin opt ori de avocatii lui Dan Voiculescu, asta cu toate ca omul de afaceri sustinea ca are o parere buna despre magistrati.
Dupa 6 ani si zeci de amanari in doua luni, noul complet a incheiat procesul celor 12 inculpati si a dat sentinta.