"Pentru prima data, in 2013, simtim in mod direct ca programul poate sa functioneze la parametri apropiati de necesitatile patologiei din Romania. Ceea ce ii lipsea, pana acum, era un numar adecvat de donatori. Am analizat de cateva ori, aceste probleme si am vazut ca, acum, consimtamantul familiei vine pe locul doi ca problema, intrucat poate fi considerat satisfacator, este peste media europeana. Punctul nevralgic a fost modul in care era organizat sistemul de sanatate si colaborarea cu sectiile de terapie intensiva din care provin donatorii. Nu lipsa de personal a fost problema, am facut si trei transplanturi intr-o zi", a precizat seful Clinicii de chirurgie si transplant hepatic Fundeni.

In acelasi context, prof. Irinel Popescu a precizat ca anul trecut au fost facute 75 de operatii de transplant hepatic, o parte dintre ele cu donatori in viata, iar 60-62 cu donatori in moarte cerebrala, cifre care anul acesta au fost depasite deja in doar cateva luni.

Potrivit lui Popescu, anul acesta, numarul donatorilor a crescut din februarie, dupa ce in prima luna a anului au fost doar doi.

Daca s-ar mentine aceasta tendinta, a mai spus el, numarul transplanturilor de ficat, spre exemplu, ar putea ajunge la 600 pe an de la donatori in moarte cerebrala si chiar ar putea atinge 1.000, adaugand si donatorii in viata, ceea ce ar plasa Romania pe unul dintre primele locuri din lume, din acest punct de vedere.

Irinel Popescu a explicat ca oricine ar vrea sa se declare donator de organe din timpul vietii ar fi bine sa discute cu rudele acest subiect.

"Este foarte bine ca orice persoana care ar vrea sa devina donatoare de organe sa discute in familie subiectul. Rata de donare depinde de consimtamantul familiei, de acceptul familiei", a subliniat Popescu.

Intrebat daca are incredere ca trendul crescator al numarului de donatori se va mentine, seful Clinicii de chirurgie si transplant hepatic Fundeni a spus ca suportul presei este foarte important, amintind ca primele interventii de transplant hepatic din Romania au fost prezentate in mass-media caz cu caz, ceea ce "a contat foarte mult".