In contextul consultarilor organizate de Ministerul Economiei, Camera de Comert si Industrie Franceza in Romania (CCIFER) si Camera de Comert Romano-Germana (AHK) si-au exprimat ingrijorarea privind consecintele pe care cresterea salariului minim le-ar avea asupra competitivitatii economiei romanesti in absenta unor studii aprofundate de impact.  

"O marire brusca a salariului minim ar determina, in contextul negocierilor colective, o crestere in cascada a masei salariale in ansamblu. De asemenea, aceasta ar pune sub semnul intrebarii intregul sistem de recompensare a performantei fortei de munca aflata in transa de salarizare imediat superioara. Nu in ultimul rand, ar putea conduce la pierderea a numeroase locuri de munca in IMM-uri, care vor fi in incapacitatea de a o absorbi in timp real", se arata in comunicatul citat de Agerpres.  

Conform reprezentantilor AHK si CCIFER, printre sectoarele cele mai afectate se afla industria, agricultura si retailul, pentru care costul fortei de munca are o pondere semnificativa in costul global.  

Recomandarea mediului de afaceri este, in opinia AHK si CCIFER, o ajustare progresiva a salariului minim la economia reala, in conditiile in care o crestere a salariilor intr-un ritm mai accelerat ar trebui sustinuta prin implementarea unor masuri care sa conduca la cresterea productivitatii muncii, calificarea profesionala, imbunatatirea infrastructurii, reducerea birocratiei si "nu prin acte administrative necorelate cu realitatea economica".  

CCIFER si AHK reprezinta impreuna peste 350.000 de locuri de munca.

O decizie finala cu privire la majorarea salariului minim ar urma sa fie adoptata de Guvern pana la sfarsitul acestui an.