Invatamantul romanesc, unul dintre cele mai subfinantate din Europa. Educatia unui elev ne costa 500 euro/an, de doua ori mai putin decat platesc polonezii
Fondul clasei si meditatiile trebuie sa dispara din sistemul de educatie, spun, din nou, oficialii, care nu au reusit in ultimii 20 de ani sa-i determine pe dascali sa nu le mai ceara bani parintilor. Deocamdata, Ministerul lucreaza la Codul Etic prin care spera sa interzica aceste practici. Cert este ca invatamantul romanesc este unul dintre cele mai subfinantate din Europa.
Pe internet, elevii acuza numerosi profesori care dau meditatii de abuzuri. ''La un colegiu din Suceava, profesorii de fizica te forteaza sa dai bani sau sa faci meditatii prin aplicarea unei note de 2. Apoi trebuie sa dai intre 300 si 800 de euro pentru a trece anul.''
"Un elev facea meditatii la mate cu o alta profesoara decat cea de la clasa. Afland asta, respectiva i-a spus: <<Ori faci meditatii cu mine, ori ramai corigent.>>"
Aceasta atitudine trebuie sa dispara din invatamantul romanesc, spune in ceasul al 12-lea si premierul Victor Ponta. Codul Etic, pe care Ministerul Educatiei vrea sa-l elaboreze in doua saptamani, le va interzice profesorilor sa mai faca pregatire in particular cu elevii carora le predau la clasa.
Pe de alta parte, forumurile sunt pline si de reactiile profesorilor, care s-au saturat sa lucreze pentru salarii de mizerie. ''Pe cand un Cod de Etica si pentru salarizare? Nu mi se pare etic ca multi profesori sa ia acelasi salariu cu paznicul scolii''.
''Meditatiile? Nu le-ar mai face nimeni daca ar fi salarii decente. Ce placere e sa vii dupa 5-6 ore de la scoala si sa mai stai inca 2 acasa? Sau sa stai sambata si duminica meditand elevi?''
Cu sau fara Codul Etic, invatamantul romanesc este unul dintre cele mai subfinantate din Europa. Potrivit Ziarului Financiar, statul roman cheltuieste aproximativ 500 de euro pe an cu educatia unui elev, in timp ce Polonia da dublu, iar Norvegia de cinci ori mai mult.