Anul 2011 vine cu suprize pentru piata internationala! Moneda americana se va aprecia si cu 21% fata de cea europeana. Si asta pentru ca dolarul va creste in urma masurilor de stimulare a economiei implementate de banca centrala a SUA.

Rezerva Federala va injecta circa 600 de miliarde de dolari in piata, pana in iunie, prin cumpararea de bonuri de trezorerie si va spori increderea investitorilor in economia locala.

Asa ca, in timp ce dolarul este tot mai puternic, moneda europeana da semne de slabiciune, iar problemele din zona euro ameninta grav stabilitatea acesteia.

Euro sau lei?

Daca guvernatorul BNR Mugur Isarescu sustine ca romanii ar trebui sa-si pastreze economiile si sa ia credite tot in lei, economistul Nouriel Roubini ii sfatuieste pe investitori sa parieze pe dolari! El sustine ca dolarul, yenul si francul elvetian ar putea fi investitii mai bune decat aurul in cazul in care economia globala "ar aluneca" din nou in recesiune, spunea acesta recent, citat de Bloomberg.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, de altfel, are doua depozite in euro, in valoare totala de aproximativ 55.000 euro, doua depozite de 11.900 dolari si doua depozite de 82.000 lei, conform declaratiei de avere.

Si cum romanii de rand au inceput sa se gandeasca si chiar sa faca mai multe economii, sa vedem ce fac afaceristii romani!

De exemplu, Maria Grapini, proprietara grupului Pasmatex, sustine ca dintotdeauna a fost adepta economisirii in diverse monede straine si mai putin in lei.

"Stiu ca francul si dolarul sunt tot mai puternice acum. Dintotdeauna am pariat pe un mix de valute pentru a-mi proteja afacerile. In primul rand eu economisesc in franci, dolari, euro si mai putin in lei", declara Grapini pentru incont.ro.

Atentie la economii!

Chiar si asa sunt pe piata banci in care depui bani, insa risti sa ridici mai putin! Vezi aici lista bancilor de care trebuie sa te feresti!

In acelasi timp, omul de afaceri Ioan Niculae, proprietarul InterAgro, spune ca nu economiseste banii si prefera sa-i "ruleze", insa daca ar fi sa investeasca intr-o moneda cu siguranta nu ar alege dolarul. Si asta pentru, explica el, moneda europeana este inca puternica.

Citeste si  Patronul de la Astra Ploiesti vrea sa-si vanda afacerea rusilor!

Ioan Niculae inchide trei combinate si da afara 5.700 de angajati!

Ioan Niculae este al treilea cel mai bogat om din Romania, cu o avere estimata de Forbes Romania la un miliard de euro. Chiar si asa

Dan Sucu, proprietarul Mobexpert, explica pentru incont.ro ca nu este adeptul speculatiilor cu monedele europene, iar singurul mod prin care isi protejeaza afacerile este hedging-ul. Operatiunile de hedging presupun transferarea riscului valurar catre terti, prin intermediul contractelor de hedging incheiate cu bancile, prin operatiuni desfasurate pe pietele de capital sau prin polite de asigurare impotriva riscului valutar.

Daca afaceristii romani prefera valuta, sefii din Banca Nationala asculta sfaturile guvernatorului si economisesc in lei!

Tu in ce te gandesti sa-ti investesti banii? Preferi sa cumperi valute straine sau ii tii la banca?

Vezi ce alte investitii ai putea sa faci!