Fostul ministru de Finante Mihai Tanasescu, audiat la DNA, in dosarul licentelor IT pentru scoli
Fostul ministru de Finante Mihai Tanasescu a venit marti la DNA pentru a fi audiat ca martor in dosarul de coruptie privind inchirierea de licente IT pentru scoli, pentru care s-au platit aproximativ noua milioane de euro.
Tanasescu a precizat ca Ministerul Finantelor a fost doar "avizatorul" hotararilor de guvern prin care au fost achizitionate licentele IT de catre Ministerul Educatiei si cel al Comunicatiilor.
"Am fost chemat in calitate de martor, pentru faptul ca Ministerul Finantelor a contra-avizat anumite hotarari de guvern in perioada 2003-2004. Am explicat doamnei procuror exact ceea ce stiam", a spus Mihai Tanasescu.
Fostul ministru a adaugat ca nu stie de plata unor comisioane in cazul acestor licente.
"Nu stiu ce sa va spun, nu am auzit niciodata discutii despre astfel de comisioane. Conform legii, Ministerul Finantelor este obligat sa avizeze hotararile de guvern", a adaugat Tanasescu.
In acest dosare se fac cercetari in rem pentru trafic de influenta, abuz in serviciu, dare si luare de mita. Mihai Tanasescu a fost ministru al Finantelor in perioada 2000-2004.
Au mai fost audiati ca martori actualul sef al Secretariatului General al Guvernului, Ion Moraru, Eugen Bejinariu si senatorul Serban Mihailescu, fosti sef ai SGG, ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Mihnea Costoiu, Ioan Cordos, fostul secretar de stat din Ministerul Comunicatiilor, Sorin Eftene, fostul director general interimar al Microsoft Romania, si Corina Dumitrescu, membru CSM si fosta angajata a Ministerului Justitiei.
Directia Nationala Anticoruptie a anuntat, in 10 iulie, ca procurorii Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie efectueaza cercetari in cauza penala constituita ca urmare a sesizarii Corpului de Control al Primului-ministru din 21 mai 2013.
"Obiectul sesizarii l-a constituit inchirierea si extinderea de licente educationale de catre, Ministerul pentru Societatea Informationala si Ministerul Educatiei Nationale care contrar dispozitiilor acordului cadru nr. 32/12.08.2009 au incheiat, contrar HG nr. 460/2009, contracte de furnizare produse, existand indicii ca s-au efectuat plati privind o suma de aproximativ 9 milioane euro, destinate unitatilor de invatamant", a precizat DNA.