Firmele mici vor fi obligate sa aplice TVA la incasare. Cele mari nu deduc taxa inainte de plata
Firmele cu cifra de afaceri mai mici de 2,25 milioane de lei vor fi obligate din 2013 sa treaca la sistemul TVA la incasare si sa achite si sa incaseze facturile numai prin banca. In schimb, marile companii nu vor putea sa-si deduca TVA-ul din relatia cu firmele mai mici daca nu le platesc facturile.
Toate companiile cu cifra de afaceri sub 2,25 milioane de lei vor fi, teoretic, obligate sa achite facturile si sa incaseze contravaloarea facturilor emise prin virament bancar. In cazul in care obligatiile se sting prin plata in numerar se aplica sistemul de exigibilitate a TVA la facturare.
"Sistemul TVA la incasare (...) nu se aplica urmatoarelor operatiuni care intra sub incidenta regulilor generale privind exigibilitatea TVA: a) in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii supuse taxarii inverse conform art. 150 alin. (2) - (6), art. 1523 alin. (10) sau art. 160; b) in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii care sunt scutite de TVA; c) in cazul operatiunilor supuse regimurilor speciale prevazute la art. 1521 - 1523; d) in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii a caror contravaloare este incasata, partial sau total, cu numerar de catre persoana impozabila eligibila pentru aplicarea sistemului TVA la incasare de la beneficiari persoane juridice, persoane fizice autorizate, liber profesionisti si asocieri fara personalitate juridica", se arata intr-un proiect de ordonanta publicat de MFP, citat de Mediafax.
De asemenea, firmele cu cifra de afaceri peste 2,25 milioane lei, care vor aplica in continuare sistemul TVA la facturare, nu vor putea sa-si deduca TVA-ul din relatia cu furnizorii care au o cifra de afaceri de sub 2,25 milioane lei decat dupa achitarea facturilor.
"Dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de o persoana impozabila de la o persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare conform prevederilor art. 1342 alin. (3) - (8) este amanat pana in momentul in care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului/prestatorului sau", se mai spune proiectul de ordonanta.
Coroborate, cele doua prevederi citate anterior sugereaza ca indiferent de natura furnizorului si a beneficiarului, sistemul TVA ar putea fi considerat la facturare daca pe factura se va preciza ca plata se face in numerar.
Ministerul Finantelor Publice propune introducerea, prin ordonanta de urgenta, a sistemului de plata a TVA la incasare facturii pentru companiile cu cifra de afaceri de sub 2,25 milioane lei in perioada octombrie 2011 - septembrie 2012, prevedere care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2013.
"In scopul aplicarii prevederilor alin. (1), persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare incepand cu data de 1 ianuarie 2013, are obligatia sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 25 octombrie 2012 inclusiv, o notificare din care sa rezulte ca cifra de afaceri realizata in perioada 1 octombrie 2011 – 30 septembrie 2012 inclusiv nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei", se mai arata in document.
In cazul firmelor cu cifre de afaceri sub2,25milioane lei, TVA de plata devine exigibil la 120 de zile de la incasare, chiar daca nu s-a achitat factura.
Plata TVA la incasare a fost propusa de Guvern in luna iulie si se dorea aplicarea ei imediata, dar misiunea de experti FMI, CE si BM aflata la inceputul lunii august la Bucuresti a sugerat ca masura nu este suficient fundamentata, ar putea genera minusuri la buget si ar trebui aplicata cel mai devreme la inceputul anului viitor.
De altfel, seful misiunii FMI, Erik de Vrijer, a recomandat public Guvernului sa evite schimbarile rapide de legislatie, prin proceduri de urgenta, si sa efectueze astfel de modificari doar cu studii de impact bine fundamentate. "Este important sa ai un mediu predictibil si stabil (...) Sa ne indepartam de acele schimbari rapide de legislatie, prin proceduri de urgenta, si, daca pregatesti legi noi, sa ai studii de impact bine fundamentate, sa le pregatesti cu atentie", a spus seful misiunii Fondului Monetar International (FMI).
Intrebat de jurnalisti daca se va conforma cerintei FMI privind limitarea numarului de ordonante de urgenta, premierul a raspuns afirmativ, precizand insa ca recomandarea face parte din intregul program de asistenta si este un efect al ordonantelor de urgenta emise de fostul Executiv.
"Nu cred ca recomandarea era facuta Guvernului nostru, pentru ca noi nu am modificat niciodata prin ordonanta de urgenta decat ceea ce era in acordul cu FMI. Este o recomandare apropos de tot programul, care se refera si la anul trecut, nu la noi", a spus Ponta.
El a aratat ca anul trecut au fost emise sase ordonante de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal.
Desi misiunea FMI a anuntat ca a ajuns la un acord cu autoritatile romane, aprobarea celei de-a sasea evaluari a acordului preventiv in board-ul director al FMI este strict conditionata de implementarea a patru masuri, care cuprind majorarea pretului la gaze, plata arieratelor de la autoritatilor locale, privatizarea Oltchim si vanzarea a 15% din Transgaz.
Pe acelasi subiect: