Economistul sef al BNR: Romania se pune singura in situatia de a fi vulnerabila, ca urmare a noului Cod fiscal
Romania se auto-vulnerabilizeaza in acest moment prin politicile fiscale pe care le promoveaza noul Cod fiscal, a afirmat, marti, Valentin Lazea, economistul-sef al BNR.
"Pastrarea macrostabilitatii economice este extrem de importanta pentru ca Romania se auto-vulnerabilizeaza in acest moment prin politicile fiscale pe care le promoveaza noul Cod fiscal si ajunge ca, alaturi de Croatia, in 2017, sa fie singura tara care va avea deficit de peste 3%. De ce este important sa nu ai deficit de peste 3%? Cand investitorii straini se uita la ansamblul pietelor emergente, ei gasesc care sunt punctele slabe, care sunt tarile mai slabe, care sunt caprioarele ranite, ca sa zic asa. Romania nu este astazi in aceasta situatie, dar va fi peste doi ani, ca urmare acestui Cod Fiscal minunat pe care il avem. La orice semn de criza, investitorii straini se vor retrage din pietele emergente vulnerabile. Romania se pune singura pe sine in pozitia de a fi vulnerabila (...) In Romania s-au dat jos niste taxe, TVA... fara sa se uite nimeni ce efecte va avea acest lucru in viitor", a declarat Lazea.
Oficialul BNR a precizat ca fenomenul de auto-vulnerabilizare a Romaniei este strans legat de logica oportunista, a castigului de moment.
"In lumea in care traim, sa te auto-vulnerabilizezi este o chestiune lipsita de orice logica. Totusi, o logica exista si vorbim despre logica oportunista, adica sa castigam acum cat putem. Politicienii au acum aceasta privire oportunista si ce o fi dupa aceea nu mai conteaza. Practic, aceasta gandire oportunista caracterizeaza intreaga societate romaneasca. Am citit, recent, o carte care se cheama "Testul bezelei", scrisa de un psiholog american de 85 de ani. Acesta scrie ca prin anii 60 a inventat un test pentru copiii de 4 ani. Acestora li se punea o bezea pe masa si li se dadea urmatorul test: sau mananca bezeaua imediat sau mai asteapta 15 minute si mai primesc inca o bezea. S-a demonstrat in timp, cand copiii aceia au crescut dupa 30-40 de ani, ca aceia care au avut rabdarea sa astepte rasplata mai intarziata au ajuns oameni impliniti, sefi, in functii de conducere. Ceilalti care au acceptat prima bezea imediat au ajuns vai de capul lor. In societatea romaneasca sunt prea multi oameni care pica Testul bezelei. Noi din scoala trebuie sa-i invatam pe oameni ca nu tot ce zboara se mananca. Nu vei castiga mai mult daca te auto-gratifici acum decat daca vei astepta si vei fi mai calculat si mai cumpatat", a explicat Valentin Lazea, transmite Agerpres.
Acesta a mentionat ca "din septembrie, anul trecut, Romania indeplineste toate cele cinci criterii de la Maastricht, dar si 13 din 14 criterii din acel Tablou de bord, urmarit de Comisia Europeana".
Cei mai importanti actori din sistemul bancar si jucatori din piata de business participa, marti, la conferinta "Lectii invatate in anii de criza', eveniment sustinut de Asociatia Romana a Bancilor.