Istvan Lucian Medvas este urmarit penal pentru tentativa la infractiunea de abuz in serviciu in forma continuata (doua acte materiale) si abuz in serviciu, arata miercuri Directia Nationala Anticoruptie (DNA), potrivit Mediafax.

Potrivit procurorilor DNA, in perioada ianuarie-aprilie 2010, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a organizat procedura de achizitie pentru "servicii de mentenanta si suport tehnic pentru sistem ERP", o aplicatie informatica de management al resurselor. Licentele de exploatare a sistemului ERP fusesera achizitionate de la SC SIVECO Romania SA in perioada 2003-2007.

"Procedura de achizitie a serviciilor de mentenanta din anul 2010 a fost initiata in trei randuri, intrucat in primele doua cazuri actele efectuate au fost anulate pe motiv de oferta neconforma, fapt constatat de comisia de negociere in primul caz, respectiv opinia defavorabila exprimata de reprezentantul Ministerului Finantelor in cel de-al doilea", a precizat DNA.

Procurorii sustin ca prin aceasta procedura s-au achizitionat mentenanta si suport tehnic pentru toate licentele detinute la nivelul CNAS si al caselor judetene, respectiv pentru 1.296 de licente, "fara a se tine seama de faptul ca nu toate aceste licente erau utilizate".

Potrivit datelor obtinute de procurori pana in prezent, cel putin 268 de licente nu erau utilizate, astfel ca, prin achizitia de mentenanta si suport tehnic pentru acestea s-a produs un prejudiciu CNAS si Caselor Judetene de Asigurari de Sanatate in valoare de peste 150.000 de euro, precum si un avantaj patrimonial in favoarea SC SIVECO Romania SA.

"Concret, in calitate de director al Directiei Sisteme Informatice (DSI) in cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), suspectul Medves Istvan Lucian a intocmit o serie de acte in cadrul procedurii de achizitie desfasurata in perioada ianuarie-aprilie 2010 prin care se prevedea achizitia de mentenanta si suport tehnic pentru un numar mai mare de licente decat cele utilizate efectiv si, la data de 29.04.2010, a semnat Acordul cadru prin care, de asemenea, se prevedea achizitia de mentenanta si suport tehnic pentru un numar mai mare de licente decat cele utilizate efectiv, ceea ce a dus la crearea prejudiciului sus-mentionat", au mai aratat procurorii.

In primele doua cazuri, actele de procedura au fost anulate, insa in al treilea caz, procedura a fost finalizata, achizitionandu-se mentenanta si pentru licente neutilizate la nivelul CNAS si Caselor Judetene.

Procurorii i-au prezentat lui Lucian Medvas acuzatiile. DNA a precizat ca in aceasta cauza este urmarita penal si o alta persoana, pentru acelasi tip de infractiuni, pana in prezent acesteia nefiindu-i aduse la cunostinta invinuirile.