De ce aruncam jumatate din productia globala de mancare
Omenirea produce anual patru miliarde de tone de mancare, dar arunca aproape jumatate. Cu toate ca ne plangem ca o ducem rau, umplem cosurile cu mancare, pentru ca in final alimentele sa sfarseasca la container. Studiile arata ca 42% din hrana este risipita din motive extrem de simple. Mergem flamanzi la cumparaturi si cadem in capcana ambalajelor frumoase ori cea a promotiilor.
Urmariti de foametea din vremurile lui Ceausescu, romanii cumpara mancare pe principiul ''sa fie''. Daca ajung la magazin cu burta goala, lucrurile se complica si mai tare.
"La nivelul creierului au loc niste dereglari, din cauza faptului ca ne este foame, care cresc obsesivitatea si compulsivitatea. Adica suntem tentati sa cumparam in mod obsesiv lucruri pe care am stabilit ca nu le luam", explica Cristina Fulop, psiholog.
Teoria este confirmata si de cumparatori. Asta se intampla si daca produsele care stau sa expire sunt vandute la promotie. Din acest motiv, Ministerul Agriculturii analizeaza propunerea unor ONG-uri de a le permite comerciantilor sa faca reduceri din momentul in care alimentele mai au termen de valabilitate cel putin 15 zile.
"A avea publicitate si promotii doar in momentul in care sunt la un termen de macar 15 sau 30 de zile inainte de expirare", spune Sorin Mierlea, presedinte ANPCPPSR.
Nutritionistii britanici spun ca unele alimente pot fi consumate in siguranta, chiar si dupa ce a fost depasit termenul de valabilitate. ''Daca este vorba de peste proaspat, nu ignorati termenul de expirare. La legume si fructe proaspete, de exemplu, un castravete, folositi-va instinctul, daca nu este moale sau mucegait inseamna ca e bun. Conservele contin zahar, sare, conservanti, deci rezista mai mult'', precizeaza Julie Silver, nutritionista.
In Uniunea Europeana risipa de alimente se ridica la 89 milioane de tone pe an. Previziunile arata ca pana in 2020 pierderile vor fi de 128 de milioane de tone.