Cardurile despre care vorbim se numesc "co-branded" si sunt emise de institutii financiare in parteneriat cu retaileri de electrocasnice, imbracaminte sau chiar telefonie. Iar daca esti suporterul unei echipe de fotbal sau zbori des cu o anumita linie aeriena, atunci exista oferte si pentru tine!

Dobanda anuala efectiva (DAE), cea care include toate comisioanele aferente unui card, incepe de la 20% si poate ajunge si la 30%, in unele cazuri. Iar potentialul acestei piete imens. Doar in 2010, posesorii de carduri au realizat peste 2,26 milioane de tranzactii, cu 82% mai multe fata de 2009.

Care este avantajul unui astfel de card? Sa vedem cateva exemple: cardul destinat suporterilor Steaua Bucuresti, in parteneriat cu Raiffeisen Bank.

Abonament la meciurile de fotbal cu 10% reducere

Cu el ai reducere de 10% la toate biletele si abonamentele pentru meciurile echipei Steaua, precum si la toate produsele de catering achizitionate in timpul evenimentelor sportive, in interiorul stadionului. Cardul va fi disponibil in toate agentiile Raiffeisen Bank din tara din aprilie 2011.Vezi ce reducere ai daca iti cumperi echipament cu insemnele ros-albastrilor!

Si daca esti abonat Cosmote poti sa profiti de anumite reduceri. Operatorul a incheiat un Alpha Bank, iar daca iti platesti factura la timp prin card primesti 3% reducere. In plus, ai reducere la 1% pentru plati la comercianti cu acest card. Tot ce trebuie sa faci ca sa obtii acest card este sa mergi la banca cu buletinul, adeverinta de salariu si o copie dupa cea mai recenta factura de utilitati.

Atentie insa! Trebuie sa ai un venit minim de 400 de lei si cel putin 18 ani. In ceea ce priveste limita maxima de credit, aceasta poate ajunge la 10.000 de euro, in anumite conditii. Dobanda anuala efectiva ajunge la 20,81% pentru o limita de credit aprobata in valoare de 12.000 de lei.

Si daca esti utilizator Vodafone poti beneficia de un card de credit in parteneriat cu Raiffeisen Bank.

Plateste cu cardul de cumparaturi Raiffeisen Bank Vodafone si primesti 4 puncte la fiecare 10 lei cheltuiti. In plus, ai su un bonus de 400 de puncte la prima tranzactie, indiferent de valoarea tranzactiei. Valoarea punctului de loialitate este de un cent.

Reducere la bilete de avion

Si daca zbori des cu Wizz Air, poti sa-ti iei un card de credit de la BCR. Ai o limita maxima de 20.000 lei si perioada de gratie de pana la 53 de zile. Ai 4% bonus la achizitionarea produselor si serviciilor Wizz Air prin wizzair.com si 2% pentru tranzactiile efectuate direct la POS-urile comerciantilor si pe internet.

Punctele acumulate in urma programului de loialitate pot fi folosite pentru cumpararea de bilete de avion si servicii Wizz Air. De exemplu, daca vei cumpara cu cardul produse de 500 de lei intr-o luna primesti 12.000 de puncte de loialitate, in valoare de 120 de lei.

DAE ajunge la 28,92 % pentru o limita de credit de 1.000 de lei.

Si daca ai card la OTP Bank poti sa-l folosesti in benzinariile Mol. Cu el ai limita de creditare de pana la trei salarii nete (maximum 3.500 de lei).

Card de credit parfumat

La Banca Transilvania primesti un card co-branded daca ai mai putin de 26 de ani si ai diverse reduceri in magazine.

Chiar daca nu vorbim despre un card lansat in partneriat, cei de la Garanti au in oferta unul cu oglinda! Da, ati auzit bine, este destinat femeilor, mai ales ca trei sferturi dintre cei care au deja un card de credit la Garanti sunt femei, dupa cum spun chiar reprezentantii bancii. In plus, doar in 2009, peste 80.000 de romani foloseau un card de credit Garanti.

Tot la Garanti, ai un card de credit Avon parfumat! Cu el acumulezi puncte de loialitate in cuantum de 1% din valoarea totala a cumparaturilor efectuate, puncte care pot fi utilizate ulterior pentru achizitionarea produselor Avon.

Iar daca esti pasionat de ecologie ai la dispozitie varianta pe masura cardului WWF, tot de la Garanti Bank. Cum functioneaza? Banca va dona 0,5% din valoarea cumparaturilor efectuate cu acest card organizatiei WWF (World Wide Fund for Nature), pentru sprijinirea proiectelor ce vizeaza conservarea si protejarea naturii in ariile protejate din Carpati, de-a lungul Dunarii si in Delta Dunarii.

Cu un card de la Unicredit Tiriac Bank ai dobanda mai mica cu 3% decat dobanda standard pentru tranzactiile efectuate cu cardul de credit in magazinele Metro.

Unde folosesc romanii cardurile co-branded?

Peste 76% din romani vor sa foloseasca carduri care le ofera reduceri sau puncte de loialitate in hipermarketuri, potrviti unui studiu realizat de MasterCard. Alti 39% au ales magazinele de haine si incaltaminte, 24% - farmaciile, 23% - in benzinari si doar 14% a agentiile de turism.